Євро-2023: Румунія вперше за 38 років зіграє в чвертьфіналі
08.09.2023
Збірна Румунії

Румунія стала першою командою, яка дійшла до чвертьфіналу чемпіонату Європи з волейболу серед чоловіків 2023 року, здобувши перемогу над Хорватією у першому матчі 1/8 фіналу, що відбувся у п'ятницю, 8 вересня, у Палаці культури та спорту у Варні.

Вперше з 1985 року румунська команда потрапила до вісімки найсильніших в Європі. В одному з чвертьфіналів у Варні, у понеділок, 11 вересня, Румунія знову зустрінеться з чинним олімпійським чемпіоном Францією, якій вдалося обіграти господаря турніру Болгарію в другому матчі п'ятниці. Нагадаємо, що саме румуни сенсаційно здолали французів на груповому етапі з рахунком 3:1, завдавши їм поки що єдиної поразки в турнірі. 

Хорватія проти Румунії, 2-3 (17-25, 20-25, 25-17, 28-26, 12-15)

Хорватія vs Румунія

Румунія здобула перемогу в п'ятисетовому поєдинку з Хорватією, а діагональний-лівша Александру Рата став кращим бомбардиром з 30 очками, 25 з яких він здобув в атаці, продемонструвавши 61% успіху, ще три – ейсами і два на блоці. Догравальник Адріан Ачіобанітей додав ще 16 очок, виконавши 2 з 10 ейсів команди в матчі і 2 з 13 блоків. В цілому Хорватія показала кращі результати як в подачі (13 ейсів), так і в блокуванні (14 блоків), в той час як їх діагональний і капітан Петар Дірліч став  найбільш результативним в команді з 29 очками, включаючи два ейси і чотири блоки.

Хорватія vs Румунія

Чотири послідовні очки від Александру Рата, приправлені двома поспіль ейсами, забезпечили Румунії перевагу за рахунку 5:1. Румуни продовжували домінувати, не без допомоги ще трьох ейсів, одного від Рата і двох від Роберта Келіна, і дісталися сетболу з рахунком 24-12. Хорватії вдалося набрати п'ять очок, перш ніж, нарешті, блок Адріана Ачіобанітея зупинив перший сет за рахунку 25-17. 

Хорватія vs Румунія

Румуни розпочали другий сет з ейсу Адріана Ачіобанітея. Він додав ще один під час восьмиочкової серії, яка забезпечила Румунії перевагу 16-8. У підсумку атака в першому темпі Бела Флоріана Барта завершила сет з рахунком 25:20.

Хорватія активізувала свої зусилля у атаках та подачах в третьому сеті, отримавши контроль над грою. Очолювані капітаном Петаром Дірлічем, який атакував із 100% результативністю і додав два ейси та блок до свого дев’ятиочкового здобутку у цьому сеті, хорвати здобули легку перемогу з рахунком 25:17. 

Хорватія vs Румунія

Під час четвертого сету на майданчику розгорнулася грандіозна битва. Лідерство кілька разів переходило з рук в руки, і Румунія першою досягла матч-пойнту. Проте реалізувати його Хорватія не дозволила, переводячи сет в овертайм. Врешті-решт, за рахунку 28:26 блок Дірліча зрівняв рахунок у матчі.

Румунія розпочала тай-брейк з відриву 4:1. Хорватія насилу зрівняла рахунок (8-8), але знову дозволила суперникам відірватись. Хорвати допускали занадто багато невимушених помилок, і це виявилося вирішальним. Навіть переможне очко Румунії за рахунку 15:12 було здобуто через помилку Марко Седлачека при подачі.

Хорватія vs Румунія

«Ми не були готові грати на старті 1/8 фіналу. Нам знадобилося два сети, щоб почати грати. Потім ми включилися в гру. У гравців була хороша реакція в третьому і четвертому сетах, навіть у п'ятому, але коли ти так починаєш, цього недостатньо. Дорого обходиться в кінці матчу віддати супернику два сети майже без гри. Я не був здивований рівнем Румунії. Я знав з їхніх ігор в іншій групі, що вони бійці, і з ними важко грати», - прокоментував гру головний тренер збірної Хорватії Седрік Енард.

Збірна Румунії

«Ми знали, що Хорватія буде непростим суперником, але ми випередили їх в перших двох сетах з дуже сильною подачею і блоком. Потім вони обіграли нас зі своєю подачею, але, на щастя, нам вдалося відігратися в найважливіший момент матчу. Це дуже велика перемога для нас. Я хотів би відзначити всю команду, так як саме гравці зробили все», - зазначив головний тренер збірної Румунії Серджіу Станку.

Поділитися статтею

News