Данія та Іспанія одержали перемоги у кваліфікаційному турнірі до Євро-2026
25.08.2024
Збірна Данії

У кваліфікаційному турнірі до чемпіонату Європи 2026 року чоловіча збірна Данії здолала команду Туреччини, а в змаганнях серед жінок Іспанія виявилася сильнішою за Португалію.

Група А, чоловіки, Данія - Туреччина 3:0 (25:23, 25:23, 27:25)

Данія вже провела один матч проти Угорщини у групі А, здобувши перемогу з рахунком 3:0, а для Туреччини це був перший матч у кваліфікації.

Данія vs Туреччина

Данська команда грала цей матч вдома, за підтримки своїх вболівальників. Проте в першій половині першого сету вони здебільшого поступалися турецьким гравцям. У середині сету ситуація змінилася, і впевнена в собі турецька команда дещо послабила оборону. Тим часом данці провели кілька вдалих розіграшів і вийшли вперед у рахунку. Ближче до кінця сету вони вже вели 20:17. Кінцівка сету була напруженою, турецькі гравці майже наздогнали суперників (22:23). Однак успішна атака данського діагонального та відмінна гра на блоці у фінальному розіграші допомогли їм виграти перший сет з рахунком 25:23.

Данія vs Туреччина

Початок другого сету був протилежним до попереднього, адже данці, відчуваючи впевненість, одразу ж захопили лідерство. Проте у середині сету Туреччина наздогнала своїх суперників (17:17). Кінцівка була дуже напруженою, данці набрали своє 24-е очко завдяки атаці Мадса Єнсена, після чого тренер турецької збірної взяв тайм-аут. Тактика спрацювала, і гості змогли скоротити відставання до 23:24, що змусило наставника данців взяти тайм-аут. Крапку в сеті поставив Мадс Єнсен діагональною атакою.

Третій сет розвивався за тим самим сценарієм, що й попередній: знову ж таки данці вийшли вперед за рахунку 8:4. Аналогічно турецька команда швидко ліквідувала відставання і зрівняла рахунок (10:10). Після кількох блискучих атак Туреччина вийшла вперед за рахунку 14:13. Це було відчуття повного дежавю, адже команди були дуже близькі за рахунком, як і в другому сеті. Лідер залишався невизначеним, але данці першими досягли матч-болу з невеликою перевагою. Матч закінчився ейсом від господарів та перемогою з рахунком 3:0.

Найрезультативнішим гравцем став Мадс К'єд Єнсен зі збірної Данії, який набрав 18 очок.

Група E, жінки, Португалія-Іспанія 0:3 (20:25, 22:25, 21:25)

Португалія підійшла до цієї гри з однією перемогою над Грузією, 3:0. Для Іспанії це був перший матч у групі E.

Хоча Португалія грала вдома, перший сет і матч загалом були для збірної важкими. Спочатку команди демонстрували рівний рівень гри, і Португалія лідирувала з різницею в кілька очок. Проте ближче до кінця першого сету Іспанія почала стрімко збільшувати свою перевагу. Іспанські гравчині набагато впевненіше діяли в атаці, реалізувавши 18 подач проти 8 у їхніх суперниць. Португалія виглядала трохи впевненіше на блоці (3 проти 1), але цього виявилося недостатньо, щоб вирватися вперед наприкінці партії. Таким чином, перший сет залишився за Іспанією з рахунком 25:20, а Джулія Де Паула Віана та Марія Сегура Пальєрес набрали по 5 очок.

Португалія vs Іспанія

У другому сеті іспанські гравчині відразу ж пішли в атаку, швидко набравши 5 очок проти одного у Португалії, і змусивши їхнього тренера взяти тайм-аут, щоб дати своїй команді відпочити. У середині сету португальська команда зробила сильний ривок, провівши 3 поспіль успішні атаки і реалізувавши ейс, що змусило іспанського тренера нервово оголосити тайм-аут за рахунку 14:10. Це спрацювало, і іспанська команда одразу ж набрала своє 15-е очко. Свою перевагу іспанки зберігали до завершального етапу сету, але тут Португалія продемонструвала характер і погналася за суперницями. Вони змогли скоротити відставання до лише 2 очок за рахунку 22:24, але Іспанія виконала атаку на сет-пойнті і взяла другий сет.

До середини третього сету Португалія вже мала 5 блоків, порівняно з жодним у суперниць. Вони все ще поступалися в атаці, але компенсували це покращеним захистом. Господаркам вдалося здобути невелику перевагу і відродити інтригу в матчі. Незважаючи на це, Іспанія знову змогла відірватися в рахунку під кінець сету і завершила матч перемогою з рахунком 3:0.

Найкращою бомбардиркою стала гравчиня іспанської команди Джулія Де Паула Віана  - 16 очок.

Поділитися статтею

News