Збірна Чехії вперше виграла Кубок претендентів і кваліфікувалася до Ліги націй
07.07.2024
Збірна Чехії

Перед тим, як Чехія перемогла Пуерто-Ріко у фіналі, В'єтнам здобув історичну бронзу в матчі з Бельгією.

Збірна Чехії стала останньою переможницею жіночого волейбольного Кубку претендентів. Здолавши в чотирьох сетах Пуерто-Ріко у недільному фіналі турніру в Манілі, вона виборола не лише своє перше золото в історії змагань, але й право вперше взяти участь у Лізі націй наступного року. Перед цим В'єтнам також досяг історичного успіху, обігравши Бельгію з таким самим  рахунком в матчі за бронзу.

Чехія vs Пуерто-Ріко

У матчі за золоту медаль Чехія здобула перемогу над Пуерто-Ріко з рахунком 3:1 (25-23, 25-20, 18-25, 25-18), а найкращою бомбардиркою гри стала 23-річна догравальниця Габріела Орвосова, яка набрала рекордні 25 очок, 2 з яких на блоці. Саме фантастичне блокування чеських волейболісток стало ключем їхнього успіху. Чеська команда зробила цілих 16 блоків - вдвічі більше, ніж збірна Пуерто-Ріко.

Чехія vs Пуерто-Ріко

І хоча пуерторіканки як в атаці, так і на подачі заробили на 2 очки більше, ніж їхні суперниці, при цьому вони допустили на 3 невимушені помилки більше. Орвосова також продемонструвала 61% успішності в атаці. Догравальниця і капітан Міхаела Млєйнкова своєю атакою завершила матч, принісши команді переможне очко і набравши загалом 18 очок, а інша догравальниця Гелена Гавелкова фінішувала з 12. Центральна блокуюча Магдалена Йєгларжова також набрала двозначну кількість очок (11). 18-річна пуерторіканка Грейс Лопес стала найрезультативнішою у своїй команді, набравши 23 очки. Догравальниці Паола Сантьяго та Стефані Рівера фінішували з 18 та 12 очками відповідно.

Чехія vs Пуерто-Ріко

Це була друга медаль Чехії на змаганнях, після срібла, здобутого у 2019 році. Збірна Пуерто-Ріко отримала своє перше срібло, після двох бронзових медалей у 2018 та 2022 роках.

«Це неймовірно! Я так пишаюся своєю командою!» - це все, що Габріела Орвосова змогла сказати одразу після матчу.

Чехія vs Пуерто-Ріко

«У неї просто немає слів! - додала Магдалена Йєгларжова. - Було дуже круто грати тут, на Філіппінах. Вболівальники тут дивовижні. Величезний респект їм! Вони створили чудову атмосферу, і це було дуже приємно».

Збірна В'єтнаму

Збірна В'єтнаму здобула історичну бронзу у своєму другому виступі на Кубку претендентів. Раніше в неділю команда здолала Бельгію з рахунком 3:1 (25-23, 23-25, 25-20, 25-17) у матчі за третє місце і відсвяткувала першу в своїй історії медаль на змаганнях світового рівня, а також першу в історії перемогу над збірною європейської країни. Незважаючи на чудову гру бельгійок в блокуванні (11 блоків проти 4 у В'єтнаму), азійська команда переграла своїх опоненток в атаці (53 проти 48), але здебільшого скористалася великою кількістю помилок, яких припустилися бельгійки (38 проти 22).

В'єтнам vs Бельгія

В'єтнамська догравальниця Тхі Біч Туєн Нгуєн знову була в ударі і набрала вражаючі 35 очок, зробивши найбільший внесок у перемогу своєї команди. Вона зробила цілих 84 спроби в атаці, 34 з яких були успішними, а також додала 1 блок до свого рекордного результату.

В'єтнам vs Бельгія

Ще 10 очок принесла збірній В'єтнаму центральна блокуюча Тхі Трінь Нгуєн. У складі бельгійської команди двозначну кількість очок набрали три гравчині – догравальниця Манон Стрейджер (14), діагональна Полін Мартін (13) та центральна блокуюча Брітт Франсен (11 очок), причому остання реалізувала п'ять блоків.

В'єтнам vs Бельгія

«Після вчорашньої поразки ми були трохи засмучені, але у нас був ще один матч попереду, і ми повинні були відновитися психологічно. Ми сказали собі, що повинні зробити все можливе, тому що це великий шанс для нас зіграти проти однієї з європейських команд, - сказала догравальниця і капітан збірної В'єтнаму Тхі Тхань Туй Тран після матчу за бронзову медаль. - Ми дуже щасливі і дуже схвильовані, тому що ми здобули перемогу над такою потужною командою. Ми винесли багато уроків з цього турніру і сподіваємося, що команда ставатиме кращою з кожним днем».

Поділитися статтею

News