Кубок претендентів: Пуерто-Ріко і Чехія битимуться за путівку до Ліги націй
06.07.2024
Збірна Пуерто-Ріко

Вони вийшли до фіналу Кубка претендентів, здолавши в суботніх півфіналах Бельгію та В'єтнам.

Пуерто-Ріко і Чехія зійдуться в поєдинку за титул останніх в історії чемпіонок жіночого волейбольного Кубка претендентів і право зіграти у Лізі націй в 2025 році. У суботу в Манілі обидві команди перемогли в півфіналах Бельгію та В'єтнам, відповідно, і в неділю зустрінуться в матчі за золоті медалі, який розпочнеться о 13:30 за київським часом на стадіоні «Ніной Акіно». Матч за бронзові медалі між В'єтнамом і Бельгією, який також відбудеться в неділю, розпочнеться о 10:00.

Бельгія vs Пуерто-Ріко

Збірна Пуерто-Ріко здобула швидку перемогу над Бельгією в першому півфіналі в суботу в Манілі. Лише за 71 хвилину ігрового часу карибська команда розгромила своїх європейських опоненток з рахунком 3:0 (25-19, 25-15, 25-16). Єдиним елементом гри, в якому Бельгія перевершила Пуерто-Ріко, було блокування. Пуерториканки лідирували за всіма іншими показниками, особливо в атаці, яка принесла їм 41 очко проти лише 26 у бельгійок.

Бельгія vs Пуерто-Ріко

Догравальниця Паола Сантьяго стала найрезультативнішою у складі переможниць, набравши 13 очок, одне з яких ейсом. 18-річна діагональна Грейс Лопес додала до перемоги ще 10 очок, всі в атаці, і це були єдині дві гравчині на майданчику, які досягли двозначних показників у матчі.

Бельгія vs Пуерто-Ріко

Завоювавши дві бронзові медалі Кубка претендентів в 2018 і 2022 роках, команда Пуерто-Ріко вперше в історії вийшла до фіналу турніру.

«Вважаю, у нас все виходило з самого початку. У нас була хороша подача, хороший захист, хороша атака, і саме це допомогло нам здобути перемогу, - сказала Грейс Лопес після матчу. - Це чудове відчуття. Ми працювали все літо заради цього і тепер ми готові до завтрашнього фіналу».

В'єтнам vs Чехія

У другому суботньому півфіналі в Манілі Чехія переграла В'єтнам у блокуванні, здобувши на блоці 13 очок проти 2 у суперниць, але це було лише одним із ключів до їхньої переконливої перемоги з рахунком 3-0 (25-19, 25-14, 25-19) у 68-хвилинному поєдинку.  Європейки також перевершували азіаток в атаці та подачі, і, хоча вони допустили більше невимушених помилок, це не завадило їхньому домінуванню на майданчику. 

В'єтнам vs Чехія

Діагональна Габріела Орвосова набрала рекордні для матчу 17 очок, зафіксувавши 52% результативності в атаці, а також записавши на свій рахунок два ейси та один блок. Догравальниця Гелена Гавелкова додала ще 13 очок, два з яких на блоці. Чеські центральні блокуючі Магдалена Йєгларжова та Ела Коулісіані відзначилися у блокуванні, зробивши вісім блоків на двох (п'ять і три, відповідно), і також фінішували з двозначними показниками (10 і 11 очок, відповідно). У В'єтнамі знову лідирувала догравальниця Тхі Біч Туєн Нгуєн, яка цього разу набрала лише 12 очок, тоді як у п'ятничному чвертьфіналі вона очолила команду з 30-ма.

В'єтнам vs Чехія

Для Чехії це буде вже другий фінал Кубка претендентів в історії змагань. У матчі за золоту медаль в 2019 році чешки поступилися Канаді і задовольнилися сріблом.

«Я дуже рада, що ми перемогли. Ми зіткнулися з іншим стилем волейболу, але ми перемогли завдяки командній роботі», - сказала Габріела Орвосова після гри.

В'єтнам vs Чехія

«Сподіваюся, завтра ми будемо грати в такий самий волейбол, що і сьогодні, будемо як одна команда і отримаємо задоволення від гри. Будемо готуватися за допомогою відео і подивимося, як це буде», - додала догравальниця Магдалена Буковська.

Поділитися статтею

News