Ліга націй: Італія завоювала другий чемпіонський титул, Японія отримала історичне срібло
24.06.2024
Збірна Італії

Польща обіграла Бразилію та захистила свою бронзу.

Збірна Італії стала чемпіонкою жіночої волейбольної Ліги націй 2024 року. У недільному фіналі в Бангкоку італійки, яких традиційно очолила діагональна Паола Егону, перемогли Японію в чотирьох сетах та виграли трофей Ліги націй вдруге після 2022 року, коли вони здобули перемогу у фіналі в Анкарі. Японія отримала срібло, що стало історичним успіхом команди, чиїм найкращим попереднім результатом на змаганнях було четверте місце в 2021 році. Польщі вдалося відстояти свою бронзу 2023 року, обігравши Бразилію в напруженій п'ятисетовій битві за третє місце.

Японія vs Італія

На очах у більш ніж шести тисяч глядачів у столиці Таїланду Італія випередила Японію як в атаці, так і в блокуванні, й відсвяткувала перемогу з рахунком 3-1 (25-17, 25-17, 21-25, 25-20). А її зіркова діагональна Паола Егону досягла успіху в обох цих елементах. Вона реалізувала 4 з 12 блоків своєї команди (проти лише двох у Японії) і 23 з 66 успішних атак (проти 52 у суперниць), що дозволило їй стати найкращою бомбардиркою з 27 очками в активі. Догравальниці Міріам Сілла та Аліса Деграді принесли команді ще 15 та 12 очок відповідно, тоді як потужний блок Сари Фар приніс перемогу в четвертому сеті.

Японія vs Італія

За допомогою двох ейсів Аріси Іноуе японки відігралися і вирвали перемогу в третьому сеті, але це було все, що вони змогли відібрати у своїх потужних суперниць. Іноуе фінішувала з 11 очками, тоді як догравальниця і капітан Саріна Кога стала найрезультативнішою гравчинею своєї команди, набравши 17 очок, всі в атаці.

Японія vs Італія

«Що я можу відчувати? Звісно, я щаслива, тому що ми чудова команда, і ви можете бачити це по тому, як ми граємо на майданчику. Сподіваюся, це тільки початок, - сказала після фіналу центральна блокуюча і капітан збірної Італії Анна Данезі. - Цей турнір був дуже важким, ми багато подорожували, але ми залишалися зосередженими і ми перемогли. Знову ж таки, це дивовижна команда! Вітаю Японію! Вони заслужили участь у цьому фіналі».

Японія vs Італія

«Я думаю, що ми значно підвищили свій рівень як команда протягом усього цього турніру, і ми повинні пишатися цим. Завоювання нашої першої медалі волейбольної Ліги націй - це те, чим ми маємо пишатися, але є і деякі речі, над якими нам ще треба працювати», - прокоментувала центральна блокуюча Айрі Міябе зі збірної Японії.

Раніше в неділю, Польща відсвяткувала перемогу над Бразилією з рахунком 3-2 (25-21, 26-28, 25-21, 19-25, 15-9) в матчі за третє місце і вдруге в історії змагань піднялася на  п'єдестал пошани, після минулорічної бронзи. Менш ніж за 24 години після першої поразки в сезоні в п'ятисетовому півфінальному поєдинку проти Японії, Бразилії довелося пережити ще одну п’ятисетову битву, і вона знову програла. Бразилійки фінішували на четвертому місці вже вдруге, після того, як зробили це у першому сезоні Ліги націй в 2018 році. Протягом наступних трьох сезонів південноамериканки завойовували срібні медалі, але результат цього року все одно кращий за минулорічний, коли вони вперше не змогли пробитися до півфіналу.

Бразилія vs Польща

Обидві команди продемонстрували висококласне блокування під час матчу, і це був один з елементів, який схилив баланс на користь збірної Польщі, гравчині якої виконали вражаючі 19 блоків проти 16 у Бразилії. Догравальниця Мартіна Лукашик зробила найбільший внесок в перемогу Польщі, набравши 21 очко, два з яких на блоці. Діагональна Магдалена Стисяк  додала ще 20, записавши на свій рахунок три блоки. Ще одна догравальниця, 20-річна Мартіна Чирнянська, яка виходила в стартовому складі лише в останніх двох сетах, також набрала три очки на блоці і фінішувала із загальним рахунком в 13 очок, але найкращою у блокуванні стала  центральна блокуюча Агнешка Корнелюк – вона зробила цілих сім блоків і додала до них два ейси, набравши в цілому 11 очок. Ще одна польська гравчиня досягла двозначного показника, і це була догравальниця Наталія Меджик, яка набрала 11 очок.

Бразилія vs Польща

Бразильська зіркова догравальниця і капітан Габріела Гімарайнш (Габі) стала найкращою бомбардиркою матчу, набравши 22 очки. Її партнерка по команді Джулія Бергманн додала ще 20, центральна блокуюча Ана Кароліна Да Сілва (Керол) реалізувала п'ять блоків і фінішувала з 13 очками, а догравальниця Ана Крістіна де Соуза, яка грала на позиції діагональної - з 10. 

Збірна Польщі

Поділитися статтею

News