Золота Євроліга: Швеція вперше здобула чемпіонський титул
17.06.2024
Збірна Швеції

Швеція вийшла до «фіналу чотирьох» четвертою і останньою командою, трохи випередивши Україну завдяки кращому співвідношенню сетів, і заслужено стала чемпіонкою після двох перемог у п'ятисетових поєдинках. У суботу в півфіналі шведки перемогли бельгійок, фавориток турніру і головних претенденток на золото, а потім у недільному фіналі здолали господарку Чехію з рахунком 3-2 (25-22, 21-25, 18-25, 25-20, 15-11).

Швеція vs Чехія

Шведська команда розпочала матч з вражаючим спокоєм, добре подаючи і використовуючи свої можливості в атаці. Тож перший сет вони виграли цілком закономірно.

Збірна Швеції продовжувала домінувати і в другому сеті, тривалий час утримуючи лідерство. Однак по ходу сету Чехія набирала обертів. Коли шведки вели з рахунком 19:16, вони забуксували, дозволивши суперницям набрати сім очок поспіль і зрівняти рахунок у матчі.

Швеція vs Чехія

Після того, як Чехія швидко виграла третій сет, матч досяг критичної точки для шведських гравчинь. Швеція відповіла рішуче, борючись за кожен м'яч і очко та зберігаючи комфортну дистанцію, щоб знову зрівняти рахунок у грі.

У вирішальному сеті шведки продовжили наполегливу боротьбу, зберігши холоднокровність, незважаючи на те, що спочатку вони відставали в рахунку 3:5. Шведські волейболістки довели рахунок до 8:6 і збільшили відрив, незважаючи на спроби Чехії наздогнати їх. Врешті-решт влучна атака Анни Хок за рахунку 15-11 вперше принесла Швеції титул чемпіонки Золотої Євроліги!

Швеція vs Чехія

Жіноча збірна Швеції з року в рік домагається успіху, послідовно виходячи до фіналу чемпіонату Європи (2021, 2023), завоювавши золото в срібній Євролізі 2022 року і срібло в Золотій Євролізі і Кубку претендентів-2023.

«Це просто неймовірно! Чи можемо ми сьогодні присягнути?  Чорт, у мене сльози на очах... Це так важливо для нас як для національної збірної. Ми ніколи не робили нічого більшого. Я так пишаюся!» - прокоментувала перемогу своєї команди Анна Хок.

Швеція vs Чехія

«Емоції говорять самі за себе. Я така щаслива, адже за останній рік наша команда пройшла величезний шлях. Ми не перестаємо дивувати самих себе. Я дуже щаслива та горда!» - сказала MVP фіналу Ізабель Хок.

У чоловічому фіналі Україна здолала Хорватію з рахунком 3-1 (23-25, 25-19, 28-26, 25-19), здобувши другий в своїй історії титул у Золотій Євролізі (вперше він був завойований у 2017 році). Це був четвертий вихід збірної України у фінал цього турніру, після поразки від Туреччини у фіналі 2023 року. Як чемпіонка Золотої Євроліги 2024 року, Україна отримала золоті медалі та призовий фонд у розмірі 100 000 євро.
 

Поділитися статтею

News