Ліга націй: Словенія обіграла Францію і піднялася в світовому рейтингу
23.05.2024
Збірна Словенії

Тончек Штерн привів свою команду до перемоги, набравши 18 очок

Словенія здобула свою другу перемогу у волейбольній Лізі націй 2024 року за підсумками двох зіграних матчів. У четвер в Анталії словенці обіграли діючих олімпійських чемпіонів з Франції в чотирисетовому матчі і набрали дорогоцінні 7,64 бали світового рейтингу в боротьбі за право брати участь в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Збірна Словенії

Під керівництвом діагонального Тончека Штерна Словенія здобула перемогу з рахунком 3-1 (25-18, 25-22, 23-25, 25-21) і, принаймні тимчасово, очолила турнірну таблицю Ліги націй, маючи в активі 2  перемоги і 5 очок. Через те, що 7,64 рейтингових бали перейшли від Франції до Словенії, команди помінялися місцями у світовому рейтингу. Словенія піднялася на дві позиції до шостого місця, також випередивши Аргентину, тоді як Франція, яка вже пройшла кваліфікацію на домашні Олімпійські ігри, опустилася на дві позиції до восьмого місця.

Словенія vs Франція

Штерн розділив звання найкращого бомбардира матчу з французькою зіркою Ервіном Н’Ґапетом, який став MVP Олімпійських ігор 2020 року в Токіо. Вони набрали по 18 очок. У той час як Тончек здобув 16 очок в атаці та два на блоці, Н’Ґапет заробив 13 очок в атаці, три на блоці та два ейсами. Словенські догравальники Клемен Чебуль, який набрав 13 очок, і Рок Брацко, який набрав 12, були єдиними іншими гравцями, які досягли двозначних показників в матчі.

Словенія vs Франція

Незважаючи на те, що менш ніж за 24 години до цього словенці виграли епічну п'ятисетову сагу проти Нідерландів, вони добре контролювали хід першого сету, домінуючи біля сітки, і здобули перемогу з рахунком 25-18. У другому сеті вони створили п'ятиочкову перевагу. Франція чинила опір, намагаючись зрівняти рахунок, але так і не змогла наздогнати суперників, і словенці подвоїли свою перевагу, здобувши перемогу з рахунком 25:22.

Словенія vs Франція

У третій сет французи увірвалися з рахунком 3:0, але словенці поступово скоротили відставання. Лідерство переходило від однієї команди до іншої, і за рахунку 23:21 на користь Словенії здавалося, що вона наближається до перемоги в трьох сетах. Але французи думали інакше. Під керівництвом Н’Ґапета (вісім очок у сеті, включаючи три ейси) вони набрали чотири очки поспіль, виграли сет 25-23 і залишилися в грі. Після 8:8 у четвертому сеті Словенія остаточно вийшла вперед. Атаку команди очолили Штерн, який приніс матч-пойнт за рахунку 24:21, і Чебуль, який здобув переможне очко з рахунком 25:21.

Словенія vs Франція

«Це була важка гра для нас. У нас був важкий початок, але в кінці була боротьба, - прокоментував після матчу Тео Фор зі збірної Франції. - Нам не вистачило енергії, щоб закінчити гру перемогою. Ми дуже хочемо перемагати кожного разу, коли виходимо на майданчик, але це ще й довгі змагання. Це лише початок літа, і нам потрібно вчитися при кожній нагоді, щоб прогресувати, але наша мета - перемагати кожного разу, коли ми можемо».

«Ця перемога дуже важлива, тому що після вчорашнього матчу, який був дуже важким, ми вийшли на майданчик з цією енергією і були сильні психологічно. Це важливо для командного духу, - сказав словенець Клемен Чебуль. - Нам дуже сподобалося бути сьогодні на майданчику, і ми отримали задоволення від цієї перемоги. Нам просто потрібно продовжувати в тому ж дусі і таким чином покращувати свою гру».

Словенія vs Франція

У своїх наступних матчах Словенія зіграє з Канадою в суботу о 14:00 за київським часом, а Франція зустрінеться з США в п'ятницю о 17:00.

Змагальний день Ліги націй в Анталії продовжиться матчем Канади проти Польщі о 17:00 за київським часом, а Туреччина прийме Нідерланди о 20:00. У четвер в Ріо-де-Жанейро в програмі групи 2 Куба зіграє проти Німеччини о 20:00 за київським часом, Японія - проти Сербії о 23:30 і Аргентина - проти Бразилії о 03:00 в п’ятницю.

Поділитися статтею

News