Ліга націй: Бразилія здобула впевнену перемогу над Канадою, Китай обіграв Корею
15.05.2024
Збірна Бразилії

Бразилія порадувала домашніх уболівальників і розпочала свою кампанію у волейбольній Лізі націй 2024 року з перемоги над Канадою в чотирьох сетах у вівторок на стадіоні «Мараканазінью» в Ріо-де-Жанейро. Збірна Китаю, яка минулого року посіла друге місце, також впевнено розпочала турнір у групі 2, обігравши континентальну суперницю - Корею.

Бразилія vs Канада

Бразилійки провели три складних сети, але наприкінці знайшли свій ритм і перемогли Канаду з рахунком 3:1 (26-24, 23-25, 26-24, 25-12), заробивши три очки в турнірній таблиці Ліги націй і 2,85 бала у світовому рейтингу, що дозволило збірній залишитися на третьому місці.

Зігравши свій перший матч у складі національної збірної за останні більш ніж 11 місяців, 20-річна догравальниця Ана Крістіна Соуза відзначила своє повернення 20 очками, 17 з яких вона здобула в атаці, два ейсами і одне на блоці, що стало кращим результатом серед гравчинь збірної Бразилії. 

Бразилія vs Канада

Ана Крістіна травмувала праве коліно після першого тижня Ліги націй 2023 року і пропустила решту турніру, кваліфікаційний турнір до Олімпійських ігор та більшу частину клубного сезону з турецьким «Фенербахче».

«Це чудове відчуття, - сказала вона після матчу. - Я народилася в Ріо і відчуваю себе тут наче вдома, граючи перед своєю сім'єю. Перші матчі завжди важливі, і це чудово, що нам вдалося розпочати з перемоги. Мені довелося багато працювати над своїм психологічним станом під час відновлення після травми, тому що воно зайняло більше часу, ніж ми планували, і я провела зовсім мало ігор за свій клуб після повернення. Але я покладаю великі надії на міжнародний сезон і хотіла приїхати сюди в хорошій формі, щоб мати змогу викластися на повну, готуючись до Олімпійських ігор».

Центральна блокуюча Діана Дуарте та догравальниця і капітан команди Габріела «Габі» Гімарайнш заробили по 13 очок на користь Бразилії, яка значно випередила Канаду за кількістю блоків (15 проти 5), причому Діана реалізувала п'ять з них.

Бразилія vs Канада

Найкращою бомбардиркою матчу стала догравальниця і капітан збірної Канади Алекса Грей, яка набрала 23 очки (21 в атаці, одне на блоці, одне ейсом), також відзначилася Кіра Ван Рик, яка додала ще 18 очок (16 в атаці, два ейсами).

Вигравши сет у Бразилії, канадки змогли обмежити шкоду, завдану їхнім олімпійським прагненням цією поразкою, оскільки вона коштувала їм лише 2,85 бала у світовому рейтингу, що дозволило їм зберегти своє 11-е місце. 

«Ми знали, що матч проти Бразилії на її домашньому майданчику буде непростим, - зазначила Грей. - Але я думаю, що ми змогли продемонструвати боротьбу, і повернемося додому, маючи багато гарних моментів. Це був хороший початок важкого тижня тут, у Бразилії, і я сподіваюся, що ми зможемо відігратися і здобути кілька перемог. Ми всі сподіваємося, що зможемо кваліфікуватися на Олімпійські ігри, і на нас чиниться великий тиск. Але ми знаємо, що нам потрібно концентруватися лише на одному матчі за раз».

Бразилія vs Канада

Бразилія та Канада повернуться на майданчик у четвер у Ріо–де-Жанейро - господарки зустрінуться з Кореєю о 20:00 за київським часом, а канадки зустрінуться з континентальними суперницями з Домініканської Республіки сімома годинами пізніше.

У першому матчі першого дня змагань в Ріо-де-Жанейро збірна Китаю домінувала над азійськими суперницями - командою Кореї - і здобула перемогу з рахунком 3:0 (25-15, 25-16, 25-14). Китаянки, які посідають шосте місце у світовому рейтингу, заробили в підсумку 0,93 бала, кореянки втратили стільки ж і опустилися з 40–го на 41-е місце.

Китай vs Корея

Лідером нападу китайської команди у цій зустрічі стала зіркова догравальниця Лі Іньїн, яка залишила майданчик, набравши рекордні для матчу 17 очок (16 в атаці, одне на блоці). Інша догравальниця Ву Менцзе набрала 14 очок, на два більше, ніж центральна блокуюча і капітан команди Юань Сіньюе.

Цей матч також ознаменував повернення олімпійської чемпіонки Ріо-2016 Чжан Чаннін до складу збірної Китаю вперше з часів Ігор у Токіо, у 2021 році. 28-річна догравальниця, якій за останні три роки довелося зіткнутися з кількома травмами, вийшла на подачу з лави запасних під час третього сету.

Китай vs Корея

«Кожен матч дуже важливий для нас, оскільки ми прагнемо потрапити на Олімпійські ігри, - сказала вона. - Нам потрібно дуже добре підготуватися до наступного матчу, тому що збірна США - дуже сильна команда. Нам потрібно зробити все можливе».

Кращою бомбардиркою у складі збірної Кореї в матчі стала догравальниця Со-Хві Кан, яка набрала 12 очок (9 в атаці, 2 ейсами і одне на блоці).

У другий ігровий день в Ріо-де-Жанейро США зіграють з Таїландом (в середу о 23:30 за київським часом), а Сербія зустрінеться з Домініканською Республікою (о 03:00 в четвер за київським часом).

Поділитися статтею

News