Анонс і трансляція матчу Золотої Євроліги-2024 між жіночими збірними України та Словенії
18.05.2024
Збірна України

18 травня жіноча збірна України розпочне свій шлях у Золотій Євролізі-2024. Суперницями наших дівчат у дебютному матчі стануть представниці Словенії. Відбудеться гра в естонському місті Раквере і розпочнеться о 16:00 за київським часом. 

Нагадаємо формат Золотої Євроліги-2024

Порівнюючи з попередніми розіграшами, формат змагань було видозмінено. У Європейській конфедерації волейболу перейшли на єдину турнірну таблицю замість окремих груп по три-чотири збірні. Квартет кращих команд за підсумками першого етапу кваліфікується до “фіналу чотирьох”. 

Така концепція, зокрема, надає всім командам-учасницям можливість провести турнір у рідних стінах, граючи перед власними вболівальниками проти двох різних збірних. Крім того, нова формула значно скорочує витрати на проїзд.  

Цього року в Золотій Євролізі візьмуть участь дванадцять збірних: Україна, Румунія, Іспанія, Азербайджан, Хорватія, Чехія, Бельгія, Словаччина, Швеція, Австрія, Словенія та Естонія. 

Як ми вже зазначили вище, кожна з команд на власному майданчику прийматиме один турнір за участю ще двох збірних, а також вирушить на два виїзді — в подібному форматі. Загалом в основній частині Євроліги наші спортсменки зіграють шість поєдинків. 

Свої домашні матчі синьо-жовті проводитимуть у польському місті Тарнів проти Чехії та Бельгії. Водночас гостюватимуть — в Естонії та Австрії. Там, крім місцевих збірних, їм доведеться протистояти Словенії та Словаччині відповідно. 

збірна України

Додамо, що фіналістки змагань вийдуть до Кубку претендентів-2024 за право зіграти у престижній Лізі націй. Натомість остання збірна в таблиці вилетить до Срібної Євроліги. “Фінал чотирьох” відбудеться 15-16 червня в Чехії.

Рейтинг збірних України та Словенії

Цієї миті підопічні Івана Петкова перебувають на восьмій позиції в рейтингу Європейської конфедерації волейболу. В активі наших дівчат 178 балів. Зі свого боку словенки з 133 очками розташовуються п'ятьма сходинками нижче.

Що на сьогодні являє собою збірна Словенії

Про те, що збірна Словенії — міцний горішок, говорить на лише 13 місце в рейтингу ЄКВ, а й бійцівські якості цієї команди. Їх синьо-жовті відчули й на собі в двох очних протистояннях. Перший з них в основній сітці Євро-2017 завершився тріумфом словенок на тай-брейку. Натомість в останньому розіграші континентальної першості українки взяли реванш із рахунком 3-1. 

У 2024-му збірну Словенії очолив італійський фахівець Алессандро Орефіче, який паралельно тренує французький клуб “Леваллуа”. І варто сказати, що робить він це доволі непогано, бо, наприклад, нещодавно виграв з ним титул чемпіона Франції. 

Словенія

На рівні збірних Алессандро також працював з жіночою командою Естонії: спочатку в якості помічника, а згодом і — головного тренера. Перший успіх не змусив себе довго чекати, адже вже на другий рік своєї роботи Орефіче виграв Срібну Євролігу-2023 та вивів волейболісток цієї країни до Золотої Євроліги. 

Порівнюючи з останнім матчем збірних України та Словенії, наші суперниці виступатимуть в оновленому складі. З дебютантів можемо виділити: діагональну Ніну Свєтіну, центральну блокуючу Ажду Горнєц Годнік і ліберо Тару Філіпич. Це, зокрема, пов'язано з тим, що деякі гравчині відмовилися приїздити то табору своєї національної команди. 

Незважаючи на вищесказане, словенки впевнено стартували в Золотій Євролізі-2024, здобувши “суху” звитягу над Естонією — (25:23, 25:18, 25:18). 

Словенія

Склад збірної України:

центральні блокуючі: Світлана Дорсман (к), Діана Мелюшкина, Анастасія Маєвська, Крістіна Старостенко;

пасуючі: Дар'я Шаргородська, Вікторія Олійник;

догравальниці: Олександра Міленко, Юлія Димар, Євгенія Хобер, Вікторія Лохманчук;

діагональні: Анастасія Крайдуба, Анна Артишук;

ліберо: Кристина Нємцева, Катерина Васильєва;

головний тренер: Іван Петков.

Склад збірної Словенії:

центральні блокуючі: Ажда Горнєц Годнік, Саша Планіншец (к), Мірта Веліконя Грбач;

пасуючі: Сара Найдич, Жана Івана Галужан Сагадін;
 
догравальниці: Жана Здовц Шпорер, Лорена Лорбер Фійок;

діагональні: Ніка Маркович, Ніна Свєтіна;

ліберо: Аня Мазей, Тара Філіпич;

головний тренер: Алессандро Орефіче.

Дивіться наживо трансляцію протистояння на телеканалі DIVISPORT (доступний на платформах MEGOGO та SWEET.TV), а також — на YouTube.

Поділитися статтею

News