Ліга чемпіонів: італо-турецькі зіткнення визначать володарок двох путівок до півфіналу
11.03.2024
«Фенербахче»

У найближчі два тижні дві італійські та дві турецькі команди зійдуться у двох вирішальних півфіналах, щоб вирішити, хто з них залишиться у боротьбі за головний трофей жіночої Ліги чемпіонів. 

В одному з півфіналів зустрінуться «Еджзаджібаші» та «Імоко», а в іншому «Фенербахче» і «Мілан», тоді як чинний чемпіон останніх двох сезонів, «Вакіфбанк», вибув з боротьби у чвертьфіналі. 

Серед усіх півфіналістів лише «Мілан» раніше не вигравав трофей: «Імоко» завойовувала його в сезоні 2020/21, зігравши також в трьох інших фіналах, в той час як «Еджзаджібаші» була коронована в сезоні 2014/15, а «Фенербахче» - в сезоні 2011/12.

І «Еджзаджібаші», і «Імоко» грали в фіналі європейського турніру в шести з попередніх восьми сезонів, і в цьому сезоні вони продовжили свою чудову серію, щоправда, італійська команда має перевагу, оскільки залишається єдиною, яка поки що не зазнала жодної поразки.

«Імоко»

Команда з Конельяно виграла усі вісім зіграних матчів, поступившись лише п'ятьма сетами, два з яких припали на чвертьфінал проти чинного чемпіона, «Вакіфбанку», у якому італійки домінували. Загалом «Імоко» виграла 13 з 19 матчів, зіграних проти турецьких команд у жіночій Лізі чемпіонів ЄКВ, але з «Еджзаджібаші» вона гратиме лише вдруге в історії.

У першому двоматчевому поєдинку між цими командами, який відбувся в сезоні 2018/19, італійки здобули перемогу, вигравши «золотий сет» в чвертьфіналі. Таким чином, вони пройшли в півфінал, а потім і у фінал, де програли своїм співвітчизницям з «Ігор Горгондзола» і завоювали срібну медаль.

Однак на «Імоко» чекає серйозне випробування в особі суперзірки «Еджзаджібаші» Тіяни Бошкович. З 204 набраними очками сербська діагональна є найкращою бомбардиркою жіночої Ліги чемпіонів ЄКВ цього року, причому у чвертьфіналі, коли «Еджзаджібаші» здобула вирішальні перемоги проти іншої команди з Італії, «Скандіччі» (обидва рази з рахунком 3:2), Бошкович мала найбільшу кількість очок, набраних одним гравцем – 61.

«Еджзаджібаші»

Хоча «Еджзаджібаші» програла вже два матчі в цьому сезоні, обидва проти «Скандіччі» на груповому етапі, турецька команда виглядає все більш і більш впевнено, особливо з огляду на те, що з січня 2016 року вона програла лише 13 матчів у жіночій волейбольній Лізі чемпіонів, причому шість з цих поразок їй завдали італійські команди.

Але у складі «Імоко» також є кілька сильних нападниць, зокрема шведська зіркова діагональна Ізабель Хок, яка набрала в цьому сезоні 155 очок, з яких 47 - в чвертьфіналі проти «Вакіфбанку».

Що ще важливіше, італійська команда не допустила жодної поразки у всіх турнірах цього сезону, маючи ідеальний результат - 36 перемог у 36 матчах, програвши лише 21 сет за цей час, що є приголомшливим показником форми, яка буде перевірена  в першому матчі проти «Еджзаджібаші».

Перша зустріч між турецьким «Фенербахче» і італійським «Міланом» матиме особливе значення для обох команд, адже на кону стоятиме місце в Суперфіналі. Обидві команди на сьогодні програли по одному матчу в цьому сезоні, тому їхня пара виглядає цілком збалансованою.

Для «Фенербахче» це буде вже восьмий півфінал і третій поспіль, але два попередні він програв, причому обидва рази - стамбульському «Вакіфбанку».Тепер турецькі волейболістки націлені на головний трофей, тим більше, до складу команди повернулася MVP жіночого чемпіонату Європи 2023 року Мелісса Варгас.

Мелісса Варгас

Варгас була у своєму звичному стані у другому матчі чвертьфіналу проти «Штутгарта», коли «Фенербахче» здобув перемогу з рахунком 3: 1. Зіркова діагональна набрала 24 очки, доповнивши догравальницю Аріну Федоровцеву, найкращу бомбардирку «Фенербахче» в сезоні, яка мала 16 очок.

Для «Мілана» це буде перший півфінал у Лізі чемпіонів з волейболу: в попередніх двох сезонах команда зупинялася в чвертьфіналі. Італійський клуб покладається на свою суперзірку Паолу Егону, яка на даний момент є восьмою найкращою бомбардиркою турніру зі 142 очками.

«Мілан»

«Мілан» виграв 10 із своїх останніх 13 матчів у жіночій Лізі чемпіонів (всі три поразки йому завдав турецький «Вакіфбанк»), і може стати 10-ю італійською командою в історії, яка виграє цей трофей, але для цього йому спочатку потрібно здолати «Фенербахче», посилений поверненням Варгас.

З іншого боку, «Фенербахче» виграв лише шість з 18 матчів, зіграних проти італійських команд, і наразі сподівається покращити цю ситуацію, обігравши «Мілано» і повернувшись до фіналу європейського турніру вперше за 12 років.

Поділитися статтею

News