Німецький «Люнебург» вперше в історії вийшов у фінал Кубка ЄКВ
29.02.2024
«Люнебург»

Німецький «Люнебург» зробив чергову сенсацію в півфіналі чоловічого Кубка ЄКВ, здобувши перемогу у матчі-відповіді з «Аркасом» з Туреччини і вигравши «золотий сет», щоб вперше в своїй історії вийти у фінал міжнародного змагання, де він зіграє з польською «Ресовією» або турецьким «Фенербахче». 

Господарі майданчику проявили деякі ознаки нервозності на початку матчу, і гості з Ізміра здобули перевагу в основному, завдяки безпомилковій грі, і повели з рахунком 10-7 і 14-10. Водночас гравців «Люнебурга» за дуже короткий проміжок часу п'ять разів зупиняли блоки суперників, незалежно від того, чи намагався американський центральний блокуючий Метью Кнігге пробити по центру або Ерік Рерс в якості діагонального (11-19). У господарів на мить з’явилася надія, коли канадський діагональний Ксандер Кетшинський добре подав, але догравальник Рамазан Мандираджі і центральний блокуючий Ертугрул Метін виправили перевагу гостей, і перший сет дістався «Аркасу» (25-17). 

«Люнебург» vs «Аркас»

Це поставило німецьку команду під максимальний тиск, оскільки тепер вони не могли собі дозволити програти ще один сет, якщо хотіли залишитися в боротьбі. Однак насправді така ситуація їх начебто підбадьорила і волейболісти «Люнебурга»  раптово також почали вигравати довгі розіграші, а Кетшинський все більше проявляв себе проти турецького блоку (6-3; 9-5). З боку «Аркаса» саме подачі Мандираджі доставили господарям найбільше проблем. Але вони вистояли і не втратили лідерства (15-11). Німецький легіонер Георг Грозер став наступною проблемою для «Люнебурга». Він робив майже все, що йому заманеться, і повернув «Аркас» до гри (17-17). У вирішальні хвилини сету (21:21), на очах у 3200 глядачів, господарі зафіксували перший успішний блок проти Грозера і в підсумку взяли верх, зрівнявши рахунок у матчі завдяки блоку Меттью Кнігге (25-23). 

«Люнебург» vs «Аркас»

Переповнені адреналіном і усвідомленням того, що вони можуть переломити хід гри, «люнебуржці» почали третій сет. Рерс грав все краще і краще і тримав господарів у боротьбі. Однак «Аркас» посилив тиск і зберігав невелику перевагу (4-6; 8-12). У гру німецької команди вкралися невеликі помилки, і головний тренер Штефан Хюбнер призначив тайм-аут, який змінив хід гри. Капітан «Люнебурга», канадський догравальник Джессі Елсер взяв на себе керівництво грою і вивів команду вперед, збільшивши рахунок з 9-14 до 16. Два ейси Кетшинського підняли вболівальників на ноги, і протягом короткого часу лише Елсер і Грозер по черзі забивали. Після того, як господарі відбили два сет-пойнти (22-24), почалася змагальна лихоманка. Помилки при подачі чергувалися з викликами, і нервозність всіх гравців була відчутною. «Люнебург» не зміг реалізувати три сет-пойнти, перш ніж Рерс зробив рахунок 30-28.

«Люнебург» vs «Аркас»

Завдяки підтримці домашніх вболівальників німецькі гравці мали перевагу. Американець Блейк Лісон у блоці та найцінніший гравець Джессі Елсер (23 очки в кінці) послідовно використовували слабке місце гостей (4-1; 7-3; 10-6). Грозера, звісно, не завжди можна було зупинити, але іноді їм це вдавалося. Рерс знову атакував через центр, Кетшинський пробив по діагоналі, і після чергового ейсу головний тренер «Аркаса» Гленн Хоаг майже повністю змінив свою команду. Однак це не змінило хід подій. «Люнебург» виграв сет з рахунком 25:18 і змусив своїх суперників розіграти вирішальний «золотий сет». 

«Люнебург» vs «Аркас»

Швидко стало очевидно, що господарі майданчику були в ударі, в той час як «Аркас» абсолютно збився з темпу. Перший тайм-аут турків за рахунку 4:1 нічого не змінив. Після двох успішних блоків проти Грозера, Рерса було не зупинити. Потім Елсер другим дотиком зробив рахунок 11-4. Решта була формальністю, і врешті-решт Рерс вивів «Люнебург» у фінал Кубка ЄКВ (15-8). 

«Це просто задоволення спостерігати за командою. Але з усім цим успіхом ви також повинні усвідомити, що це не трапилося просто цієї ночі. Вам слід подякувати всім, хто задіяний тут у клубі. Це фантастично, чого керівництво, зокрема, і всі залучені досягли за допомогою цих ресурсів», - поділився враженням тренер «Люнебурга» Штефан Хюбнер.

Поділитися статтею

News