Підсумки року: 12 команд здобули путівки до Олімпіади в Парижі у відбіркових турнірах
03.01.2024
Відбір на Олімпіаду-2024

У вересні та жовтні цього року було проведено по три кваліфікаційні турніри серед чоловічих та жіночих волейбольних команд, на кожному з яких було розіграно по дві путівки на Олімпійські ігри в Парижі 2024 року, які отримали переможці та віцечемпіони. Таким чином, до приймаючої країни - Франції приєдналися жіночі національні збірні Домініканської Республіки, Туреччини, США, Сербії, Бразилії та Польщі, а також чоловічі національні збірні Німеччини, США, Польщі, Бразилії, Японії та Канади в якості учасників волейбольних змагань на Олімпійських Іграх наступного року.

Решта п'ять учасників кожної статі визначаться наприкінці попереднього етапу Ліги націй з волейболу 2024 року на основі світового волейбольного рейтингу.

Збірна Домініканської Республіки

Жіноча збірна Домініканської Республіки зазнала поразки від Чехії у своєму першому матчі турніру в групі А в китайському Нінбо, але потім здобула шість перемог поспіль, здолавши, у тому числі, діючих чемпіонок світу зі збірної Сербії і гравчинь з Китаю, щоб очолити підсумкову турнірну таблицю у групі, вчетверте в історії кваліфікуватися на Олімпіаду і вперше взяти участь у двох літніх Олімпійських іграх поспіль.

Сербія програла Китаю в останній грі в групі А, але все одно фінішувала другою і вп'яте (поспіль і взагалі) кваліфікувалася на Олімпійські ігри, залишивши команду господарок за бортом.

Збірна Туреччини

Вигравши волейбольну Лігу націй-2023 і чемпіонат Європи-2023 (кожне змагання - вперше в історії), жіноча збірна Туреччини завершила ідеальний для себе сезон бездоганною серією з семи поспіль перемог на турнірі в групі B в японському Токіо. Туркені кваліфікувалися на Олімпійські ігри втретє в історії (після Лондона-2012 і Токіо-2020).

Збірна Бразилії

Друга путівка в Париж з групи B була розіграна в самому останньому матчі турніру в поєдинку між Бразилією і приймаючою Японією. Японки двічі відігравалися після програних сетів в цій грі, але бразилійки змогли виграти тай-брейк і відібратися на свої 12-ті (поспіль і взагалі) Олімпійські ігри.

Збірна Польщі

Діючі Олімпійські чемпіонки з США і господарки турніру з Польщі забронювали свої квитки до Парижа-2024 в групі C в Лодзі після того, як фінішували з 6 перемогами, 1 поразкою і 18 очками кожна, але з різним співвідношенням виграних та програних сетів. Для американок, які очолили підсумкову таблицю, це буде 11-й виступ на Олімпіаді поспіль і 13-й взагалі, в той час як польки візьмуть участь в іграх лише вчетверте в історії. Польська зіркова діагональна Магдалена Стисяк стала найкращою бомбардиркою жіночої кваліфікації, набравши в цілому 156 очок.

Збірна Німеччини

Збірна Німеччини створила найбільшу сенсацію у чоловічих відбіркових турнірах, вигравши всі сім своїх матчів в групі А в Ріо-де-Жанейро, завдавши поразки, у тому числі, чемпіонам світу з Італії та господарям турніру з Бразилії. Німцями керував 38-річний зірковий діагональний Дьєрдь Грозер, який повернувся після завершення кар'єри в національній збірній, щоб очолити команду на шляху до її п'ятої Олімпіади.

Збірна Бразилії

Бразилія посіла друге місце в групі А і, таким чином, продовжить свою постійну присутність на волейбольних змаганнях серед чоловіків на Олімпійських іграх, в яких вона братиме участь вшістнадцяте поспіль з самого першого турніру в Токіо в 1964 році, тоді як діючі чемпіони світу з Італії посіли невтішне четверте місце в групі і не змогли відібратися до Парижа з першою хвилею успішних кандидатів.

Збірна США завершила змагання в групі B в Токіо непереможеною, очоливши турнірну таблицю і відібравшись на свою 11-у Олімпіаду поспіль і 13-у взагалі.

Збірна Японії

Після невдалого старту, зазнавши поразки від Єгипту, господарі турніру з Японії розігралися і в підсумку здолали Словенію у вирішальному матчі за друге місце в групі B. Збірна Японії виступить на Олімпійських Іграх вдесяте.

Збірна Польщі

Переможці волейбольної Ліги націй-2023 та чемпіони Європи 2023 року з Польщі виграли цілих три тай-брейки, щоб залишитися непереможеними у відбірковому турнірі в групі C у китайському Сіані, і завоювати путівку на свої шості поспіль і 11-ті взагалі Олімпійські ігри, завершивши абсолютно успішний сезон.

Збірна Бельгії

Бельгія була в кроці від кваліфікації на Олімпійські ігри вперше з моменту свого дебюту в 1968 році. У своєму останньому матчі в групі С їй потрібно було перемогти Болгарію, і бельгійці вели з рахунком 2:1, але болгари здолали їх з невеликим відривом (15:13) на тай-брейку. Це дозволило Канаді посісти друге місце в групі С, щоб втретє поспіль і вшосте взагалі виступити на Олімпіаді. Бронзові призери Олімпійських ігор 2020 року в Токіо з Аргентини посіли третє місце в групі і також не змогли безпосередньо відібратися на Ігри в Парижі.

Зірка Ферре Реджерса народилася на відбірковому турнірі до Олімпійських ігор в Китаї. 20-річний бельгієць очолив таблицю кращих бомбардирів чоловічої кваліфікації, набравши в цілому 146 очок, на 14 випередивши Дьєрдя Грозера, який посів друге місце.

Олімпійський кваліфікаційний процес до паризьких ігор 2024 року не включає континентальні кваліфікаційні турніри, як це було в попередніх сезонах. Натомість решта п'ять квитків будуть розіграні на основі світового волейбольного рейтингу наприкінці попереднього етапу Ліги націй-2024, гарантуючи, що кожна континентальна конфедерація буде представлена принаймні однією командою кожної статі у столиці Франції.

Якби відбір відбувався сьогодні, то, згідно з поточним жіночим світовим рейтингом, команди Китаю, Кенії, Італії, Японії та Нідерландів претендували б на п'ять Олімпійських вакантних місць, а згідно з поточним чоловічим світовим рейтингом, на них претендували б Єгипет, Італія, Аргентина, Словенія та Сербія. 

Поділитися статтею

News