Туреччина, Словенія, США і Японія стартували в Токіо з перемог
30.09.2023
Збірна Туреччини

Блискуча гра на блоці збірної Туреччини призвела до першого сенсаційного результату на відбірковому турнірі до Олімпійських ігор серед чоловіків. Завдяки діагональному Адісу Лагумджії та двом центральним блокуючим, турки обіграли Сербію в суботу в перший змагальний день у групі B в Токіо.

Туреччина vs Сербія

Туреччина, що посідає 14-е місце в світовому рейтингу, зробила цілих 17 непробивних блоків за чотири сети у матчі, який завершився перемогою з рахунком 3-1 (25-22, 20-25, 25-14, 25-20) над дев'ятою командою світового рейтингу Сербією. Порівняно з 9 блоками суперників, цей елемент виявився ключовим для успіху турецької команди. Два головних блокуючих з Туреччини зробили на двох 11 блоків. Мерт Матіч виконав 6 блоків, набравши в цілому 12 очок, в той час як Бедірхан Бюльбюль додав ще 5 і фінішував із 14 очками. Третій блокуючий, Фаік Гюнеш, який вийшов на заміну, провів успішний блок, який приніс його команді перемогу в матчі. Ще п'ять блоків належали братам Лагумджія. Діагональний Адіс набрав три очки на блоці і 19 загалом, тоді як догравальник Мірза додав ще два, і завершив матч з 12 очками.

Туреччина vs Сербія

У той час як турки також допустили менше помилок (21 проти 27) і трохи краще діяли в атаці (48 проти 47), Сербія подала чотири ейси проти трьох у переможців. Догравальник Міран Куюндзіч став найкращим бомбардиром серед сербських гравців, набравши 17 очок, включаючи один ейс. Зірковий діагональний Александар Атанасієвич додав ще 13, також зробивши один ейс. За винятком другого сету, коли Сербія контролювала гру від початку до кінця, кожен з трьох інших був більш напруженим, зі змінами в лідерстві, аде врешті-решт турки взяли верх.

Туреччина vs Сербія

«Ми дуже раді відкрити турнір перемогою над Сербією, - сказав Адіс Лагумджія. - Як відомо, вони є висококласною командою і виграли багато чемпіонатів протягом років, тому ця перемога для нас, чоловічої волейбольної команди Туреччини, є великим кроком вперед».

Раніше в суботу Словенія розпочала турнір з перемоги над Тунісом з рахунком 3:0 (25-20, 25-18, 25-21). Їхній догравальник Клемен Чебуль розділив звання кращого бомбардира з тунісцем Гамзою Нагга. Обидва фінішували з 15 очками. На рахунку Чебуля було три ейси і блок. Словенський центральний блокуючий Ален Пайенк також досяг двозначного результату, набравши 10 очок, два з яких ейсами та одне на блоці.

Словенія vs Туніс

«Нелегко грати в таку рань, - прокоментував капітан збірної Словенії Тіне Урнаут. - Нещодавно у нас були ранкові тренування, але гра - це зовсім інша справа. Вранці ви не такі енергійні і фізично сильні, як вдень, але це те, що є. Нам потрібно зіграти перші чотири гри о 10 ранку, і ми маємо адаптуватися до цього. Наша мета - потрапити на Олімпійські ігри, і нам потрібно крокувати до неї гра за грою, м'яч за м'ячем, сет за сетом. Це єдиний спосіб на такому тривалому турнірі. Коли у вас є чіткі цілі, дуже легко пристосовуватися, бути мотивованим, дисциплінованим... Це той менталітет, який ми створювали протягом багатьох років».

США vs Єгипет

Одна з фавориток групи, збірна США, також розпочала турнір з перемоги в трьох  сетах. Друга команда світу виграла з рахунком 3:0 (25-20, 25-16, 25-19) у своєму дебютному матчі проти Єгипту. Догравальник Торі ДеФалко став лідером команди переможців з 17 очками, включаючи чотири ейси і два блоки. Метью Андерсон та Аарон Рассел також досягли двозначних результатів, набравши 13 та 11 очок відповідно.

Японія vs Фінляндія

Господарям турніру волейболістам Японії довелося поборотися в матчі з Фінляндією. П'ята команда світу програла два сети та дозволила своїм суперникам, які посідають 28 місце в світовому рейтингу, довести матч до тай-брейку, перш ніж нарешті здобути перемогу з рахунком 3-2 (25-17, 25-15, 25-27, 19-25, 15-12). 

Японія vs Фінляндія

Догравальник Ран Такахаші став найкращим бомбардиром Японії, набравши в матчі 23 очки, включаючи два ейси та два блоки, тоді як діагональний Юджі Нішіда виконав 5 з 14 ейсів команди, здобувши 16 очок. Блискучою грою у блокуванні на боці Фінляндії відзначилися Міка Хаапаніємі з шістьма блоками, Ніко Суйхконен з п'ятьма і Лука Марттіла з двома. Ці троє гравців також стали найкращими бомбардирами команди, набравши 15, 16 та 15 очок відповідно.
 

Поділитися статтею

News