Олімпіада-2024: які збірні наразі мають найбільші шанси пройти кваліфікацію
25.09.2023
Збірна Китаю

Після завершення в неділю жіночих відбіркових матчів до Олімпійських ігор в Парижі стали відомі сім з 12 команд-учасниць Олімпіади наступного року - це Бразилія, Домініканська Республіка, Польща, Сербія, Туреччина, США і приймаюча Франція. 

Решту учасниць буде визначено за світовим рейтингом на момент закінчення попереднього етапу волейбольної Ліги націй-2024. Щоб гарантувати принцип універсальності, у першу чергу олімпійську ліцензію зможуть отримати кращі за рейтингом збірні континентів, які ще не відібралися на Олімпійські ігри, у другу - кращі збірні, незалежно від континенту, ще не відібралися на Олімпійські ігри.

Хоча остаточний склад буде офіційно відомий лише у червні 2024 року, вже зараз можна оцінити шанси команд на зайняття решти вакантних місць, виходячи з їхнього поточного становища.

Під критерій континентальних конфедерацій, які ще не мають кваліфікованої збірної, наразі підпадають лише Азіатська та Африканська конфедерації (Європейську представлятимуть збірні Франції, Польщі, Сербії та Туреччини, Південноамериканську – збірна Бразилії, конфедерацію волейболу Північної, Центральної Америки та Карибського басейну (NORCECA) - збірні Домініканської Республіки та США, які отримали путівку до Олімпіади за результатами відбіркового турніру).

Збірна Китаю

Серед усіх азійських команд в найкращому становищі наразі знаходиться збірна Китаю, яка не змогла пройти кваліфікацію на домашньому турнірі, але, швидше за все, все ж таки візьме участь у Парижі в 2024 році.  В даний час китаянки посідають шосте місце в світовому рейтингу, те саме, яке вони мали в кінці липня, після попереднього змагання світового рівня. Однак під час чемпіонату Азії 2023 року та олімпійської кваліфікації вони втратили більше 15 очок і тепер мають новий загальний рахунок  329,65 бала. Це дозволило Японії, наступній за рейтингом азійській команді, скоротити відставання до лише 24,56 бала. Японія опустилася на одну сходинку (до дев'ятого місця), але фактично збільшила свою кількість очок протягом останніх двох місяців.

Збірна Кенії

Серед африканських команд Кенія наразі розташована найвище. Після відмінної кампанії на континентальній першості, яку кенійки виграли, вони піднялися на вісім позицій у рейтингу порівняно зі своїм місцем після волейбольного Кубку претендентів в липні, і посіли 21-е місце у світі набравши в цілому 162,42 очка, та на 26,73 очка відірвавшись від Камеруну, наступної за рангом африканської команди, яка посідає 25-е місце, також покращивши свою позицію (на п'ять сходинок  і 13,50 очка) завдяки бронзовій медалі на чемпіонаті Африки.

Решта три місця на Олімпійських іграх 2024 дістануться трьом командам з найвищим рейтингом, які ще не пройшли кваліфікацію, після закінчення попереднього етапу волейбольної Ліги націй-2024. Згідно з поточним рейтингом, цими трьома командами можуть бути Італія, що посіла п'яте місце, Японія, що посіла дев'яте, і Нідерланди, що зайняли 10-е.

Збірна Італії

По ходу чемпіонату Європи та олімпійської кваліфікації італійки втратили 15,44 бала і опустилися на дві позиції в рейтингу, посівши п'яте місце з 338,97 бала, пропустивши вперед Бразилію, яка зараз займає третє місце з 352,55 бала, і Сербію, що є четвертою з 350,86 бала.

Збірна Японії

Японія посідає дев'яте місце з 305,09 бала, за нею йдуть Нідерланди з 287,94 бала, яких від наступної найближчої суперниці - Канади віддаляють 22,28 бала.

Гравчині збірної Туреччини Варгас і Каракурт

На двох верхніх позиціях світового рейтингу змін не відбулося, Туреччина і США продовжують лідирувати. Однак завдяки успішній кампанії на чемпіонаті Європи з волейболу, яка завершилася історичним континентальним титулом, і безпрограшній серії з семи перемог на волейбольному відбірковому турнірі до Олімпіади в Токіо, туркені значно збільшили відрив від американок. Вони набрали в сумі 31,82 бала і наразі мають 397,46, що на 38,84 бала більше, ніж американки. З липня по теперішній час США покращили свій результат лише на 0,17 бала, незважаючи на перемогу в олімпійському відбірковому турнірі в Лодзі та вихід у фінал континентального чемпіонату NORCECA.

Єдина інша зміна в десятці найсильніших була зумовлена приголомшливим успіхом Домініканської Республіки, яка виграла континентальний чемпіонат NORCECA та пройшла кваліфікацію до Парижу в Нінбо. Домініканки набрали 39,45 бала, і цього виявилося достатньо, щоб обігнати Японію і піднятися на восьме місце з 308,86 бала, що на 3,77 більше, ніж у азійської команди.
 

Поділитися статтею

News