Канада здолала Китай у відбірковому турнірі на Олімпіаду-2024
20.09.2023
Збірна Канади

З 70 очками, здобутими спільними зусиллями Кіри Ван Рік, Алекси Грей та Емілі Мальо, Канада несподівано завдала першої поразки команді господарів турніру Китаю в групі А волейбольного відбіркового турніру до Олімпіади-2024, обігравши китаянок в п'яти сетах і додавши інтриги у боротьбу за дві олімпійські путівки.

Канада vs Китай

30 очок Лі Іньін для збірної Китаю виявилося недостатньо, щоб зупинити канадок, в той час як сербка Тіяна Бошкович також набрала 30 очок в середу, але її збірна здобула перемогу в чотирьох сетах над Чехією.

Останній матч у програмі дня був схожим на американські гірки, і команда Канади, яка посіла 11 місце у світі, маючи невелику перевагу, вирвала перемогу з рахунком 3-2 (28-26, 15-25, 25-23, 22-25, 17-15) над Китаєм, що посідає шосту сходинку світового рейтингу.

Канада vs Китай

Хоча господарі майданчику явно домінували у другому сеті, інші чотири відрізнялися конкурентною боротьбою. Канада виграла три сети з мінімальним відривом, два з них, включаючи тай-брейк, в овертаймі. Троє її гравчинь набрали більше 20 очок, а діагональна Кіра Ван Рік стала найкращою бомбардиркою з 26 очками, все з яких були здобуті в атаці. Догравальниця і капітан Алекса Грей додала ще 24, включаючи один блок, тоді як центральна блокуюча Емілі Мальо виконала вражаючі дев'ять блоків, включаючи вирішальний на тай-брейку, і набрала 20 очок.

Тим не менш, Китай фінішував в цілому з 19 блоками проти 11 у Канади. Китаянки також перевершили переможниць у подачах (10 ейсів проти 3) і в точності (17 проти 19 невимушених помилок), але канадкам дали перевагу успішні атаки (76 проти 66). 23-річна китайська зірка Лі Іньін була в ударі, набравши 30 очок, включаючи три на блоці і два ейсами.

Сербія vs Чехія

Пропустивши першу гру Сербії в групі А в суботу, набравши 22 очки в матчі з Україною в неділю і ще 25 - в матчі з Канадою у вівторок, 26-річна зірка Тіяна Бошкович продовжила висхідну тенденцію в середу, набравши цілих 30 очок в поєдинку з Чехією. Діючі чемпіонки світу програли свій перший сет на турнірі в Китаї, але додали ще три очки до свого рекорду, здобувши четверту перемогу поспіль з рахунком 3-1 (25-20, 25-22, 30-32, 25-20).

У першому, другому і четвертому сетах Чехія починала краще, відразу ж відриваючись на два-три очки, але Сербія кожного разу відігравалася, змінювала рахунок на свою користь і перемагала. Третій сет, найцікавіший у грі, був єдиним, в якому Сербія від самого початку вийшла вперед. Чеські волейболістки наздогнали суперниць і спровокували напружені перегони, лідерство в яких кілька разів переходило з рук в руки, переводячи гру в овертайм. Чешки прийняли три матч-пойнти Сербії, але витратили чотири власні сет-пойнти, перш ніж діагональна Габріела Орвосова змогла реалізувати п'ятий, завершивши сет з рахунком 32:30.

Тіяна Бошкович привела Сербію до перемоги, набравши 25 очок при 52% успішності в атаці, реалізувавши чотири непробивні блоки і ейс. Центральна блокуюча Майя Алексич набрала ще 16 очок, також зробивши чотири блоки, на додаток до 12 вдалих атак, включаючи вирішальний в матчі. Габріела Орвосова очолила список чеських бомбардирок з 15 очками, включаючи три на блоці.

Сербія залишилася єдиною непереможеною командою в Нінбо і лідирує в поточній турнірній таблиці з 4 перемогами та без жодної поразки, маючи 12 очок. За нею йдуть Китай і Нідерланди з 3 перемогами, однією поразкою і 10 очками, Домініканська Республіка (3 перемоги, 1 поразка і 9 очок), Канада (2 перемоги, 2 поразка і 5 очок), Чехія (1 перемога, 3 поразки і 2 очки). Україна та Мексика, які знаходяться в самому низу таблиці без жодного виграного сету, більше не мають математичних шансів на один з двох квитків з Нінбо до Парижу.

Збірна Нідерландів

В середу Нідерланди обіграли Україну в трьох сетах з рахунком 3-0 (25-23, 25-21, 25-16). Догравальниця Марріт Яспер і діагональна Селеста Плак розділили звання кращих бомбардирок матчу, набравши по 13 очок, в той час як Олександра Міленко стала найрезультативнішою гравчинею збірної України з 12 очками.

Домініканська Республіка обіграла Мексику з рахунком 3:0 (25-17, 27-25, 25-16), а її діагональна Гайла Гонсалес набрала рекордні для матчу 14 очок, розділивши звання кращої бомбардирки з мексиканкою Грецією Кастро Лопес, чий 14-очковий рахунок включав три ейси і три блоки.

Поділитися статтею

News