Франція прагне домогтися чергового успіху на чоловічому Євро-2023
27.08.2023
Збірна Франції

Діючі олімпійські чемпіони – волейболісти збірної Франції – вже готуються до подорожі в Тель-Авів, де цього року гратимуть у груповому етапу чоловічого чемпіонату Європи. 

Під керівництвом головного тренера Андреа Джані французи починають свою кампанію на чемпіонаті в групі D, де вони зіткнуться з Грецією, Туреччиною, Румунією, Португалією та приймаючою країною Ізраїлем. 

Франція на чемпіонаті Європи-2015

Абсолютні фаворити в групі, французи будуть прагнути повторити свій успіх 2015 року, коли вони стали чемпіонами Європи на змаганнях, що проходили в Італії та Болгарії. Однак незадовго до початку чемпіонату Європи 2023 французька команда отримала погані новини: її зірковий гравець Ервін Н’Ґапет пропустить перший етап змагань через проблеми з коліном. Він все одно поїде до Ізраїлю, але, ймовірно, не зможе виступати в матчах на цьому етапі.

Франція на чемпіонаті Європи-2015

З іншого боку, нещодавно Франція взяла участь у 20-му турнірі пам'яті Вагнера, де змагалася з деякими найсильнішими збірними Європи - Італією, Словенією та Польщею. У цій сильній компанії французи фінішували на останньому місці (4-му).

Франція завоювала золоту медаль на Олімпійських іграх 2020 року в Токіо. У фіналі змагань підопічні головного тренера Лорана Тіллі зійшлися з командою ОКр і зуміли стати чемпіонами після напруженої п'ятисетової боротьби. Чудова гра французів на подачі (9 ейсів проти 1) зіграла вирішальну роль в їхній перемозі, оскільки гравці ОКр перевершили суперників в атаці (60 проти 57) і в блокуванні (8 проти 7). Крім того, ця перемога довела, що збірна Франції володіє моральною стійкістю, оскільки змогла вирвати перемогу після вдалого виступу в перших двох сетах і не дуже успішного в наступних двох, і лише на тай-брейку завоювала довгоочікуване золото. 

Ервін Н’Ґапет

Краще всіх у тому поєдинку зіграв зірковий французький догравальник Ервін Н’Ґапет, ще раз показавши, що він може бути лідером, який потрібен команді в критичних ситуаціях, і набравши у вирішальному матчі 26 очок. 

Востаннє Франція вигравала титул чемпіона Європи вісім років тому, у 2015 році. Французи зробили це, обігравши Словенію в трьох сетах. Найкращими бомбардирами тоді стали Антонен Рузьє (21 очко) та все той же Ервін Н’Ґапет (15 очок). Тоді головним тренером збірної Франції також був Лоран Тіллі, і варто відзначити, що головним тренером збірної Словенії був саме нинішній тренер французької команди Андреа Джані. 

Збірна Франції Ліга націй-2022

Водночас в останньому сезоні змагання французи вибули у 1/8 фіналу (програвши Чехії з рахунком 0:3), не виправдавши очікувань і посівши 9-те місце.

Однак варто зазначити, що на змаганнях 2021 року збірна Франції тільки почала працювати зі своїм новим на той момент головним тренером - Бернардо Резенде (Лоран Тіллі повідомив, що він піде у відставку після Олімпіади). Період керівництва командою Резенде був недовгим, оскільки в березні 2022 року його замінив Андреа Джані. 

Андреа Джані

Що стосується змагань 2023 року, у Франції є всі передумови для того, щоб стати переможцем групи D, оскільки вона виграла свої останні зустрічі на чемпіонатах Європи з усіма своїми майбутніми суперниками по групі: здолала Ізраїль з рахунком 3:1 (1967) і з рахунком 3:0 обіграла Туреччину (2017), Румунію (2019), Грецію (2019) і Португалію (2019). 

Перший матч французів відбудеться 30 серпня, в ньому вони зіткнуться з іншим фаворитом групи – Туреччиною. 

У Лізі націй 2023 року Франція посіла 8-ме місце. Її найкращим бомбардиром став Тревор Клевено (96 очок), трохи менше набрав Кевін Тіллі (92). Водночас у 2022 році Франція виграла ці змагання (вперше), обігравши США у фіналі, і звання найціннішого гравця турніру знову таки отримав Ервін Н’Ґапет. Також він, разом з Клевено, був названий найкращим догравальником Ліги націй. Жан Патрі також потрапив до «команди мрії» як найкращий діагональний, тоді як Женя Гребенніков отримав звання найкращого ліберо. 

Збірна Франції Ліга націй-2022

На останньому чемпіонаті світу, який відбувся у 2022 році,  піднятися на п'єдестал пошани французи не змогли. Збірна Франції посіла 5-те місце, програвши у чвертьфіналі команді Італії (яка пізніше виграла змагання). У тому поєдинку французи перевершили суперників лише в атаці (56 проти 47). 

Протягом двох років чоловіча збірна Франції працювала з трьома тренерами. Як вже зазначалося, Лоран Тіллі керував командою під час Олімпійських ігор і привів французів до перемоги. Бернардо Резенде вступив на цю посаду відразу після нього, але залишився тренером лише на кілька місяців, а пізніше покинув збірну з особистих причин.

Франція - переможець Олімпійських ігор

Андреа Джанні працює з командою з березня 2022 року. Завдяки його методиці Франція виграла Лігу націй 2022 року і наразі готова позмагатися за золото чемпіонату Європи. 

«Моєю ціллю є добре підготувати гравців фізично і технічно, і метою завжди буде перемога. Я не можу дочекатися початку сезону, щоб попрацювати з гравцями, які принесли Олімпійські ігри у Париж», - каже головний тренер чоловічої збірної Франції Андреа Джані.

Франція - переможець Олімпійських ігор

У Джані є досвід роботи з національними збірними, оскільки до того, як очолити Францію, він керував командою Німеччини (срібло на чемпіонаті Європи 2017) і Словенії (срібло на чемпіонаті Європи 2015). У 2011 і в 2013 роках він, в якості помічника головного тренера, також привів збірну своєї рідної країни Італії до срібла на чемпіонатах Європи.
 

Поділитися статтею

News