Словенія стартує в групі B чоловічого Євро-2023 в якості явного фаворита
21.08.2023
Збірна Словенії

Словенія була дуже близька до перемоги в трьох з останніх чотирьох чоловічих чемпіонатах Європи з волейболу, програвши у фіналі Франції в 2015 році, Сербії в 2019-му і Італії в 2021-му. Але у однієї з найстабільніших збірних в історії чемпіонату Європи є ще один шанс завоювати довгоочікуваний титул в 2023 році, коли вона стане явним фаворитом в групі В, що знову створить умови для її успішного виступу.

Зустрічаючись з Болгарією, Хорватією, Іспанією, Україною та Фінляндією, Словенія поміряється силами з суперниками, яких вона перемагала в останніх трьох сезонах змагання, за виключенням України, яка є єдиною командою, з якою Словенія ще не грала на чоловічому чемпіонаті Європи.

Збірна Болгарії

Останній матч між Словенією та Болгарією, проведений у червні в рамках попереднього етапу Ліги націй серед чоловіків-2023, був виграний Болгарією з рахунком 3:0 (26:24, 25:23, 25:17), але Словенія тоді не використовувала свій найсильніший склад.

Тож срібні призери чемпіонату Європи 2021 року мають великі шанси на перемогу в групі, а їхнім найскладнішим суперником стане Болгарія, яка, до того ж, отримає підтримку вболівальників, оскільки гратиме вдома, у Палаці культури і спорту у Варні. Очікується, що атмосфера під час матчів з болгарською командою буде напружена, оскільки болгари сподіваються завоювати свою першу медаль на чоловічому чемпіонаті Європи з 2009 року.

Про гарні шанси на успіх Болгарії в групі свідчить той факт, що збірна здобула перемогу у своїх останніх матчах з усіма своїми майбутніми  суперниками, включаючи перемогу над Іспанією на чоловічому чемпіонаті Європи-2017 та над Хорватією на чоловічому чемпіонаті Європи-2007, що може підвищити моральний дух збірної перед початком змагань.

Збірна України

Україна виступить на чоловічому чемпіонаті Європи всьоме і втретє поспіль. Наша збірна доходила до стадії плей-оф в попередніх двох сезонах змагання, вийшла до чвертьфіналу в 2019 році і до 1/8 фіналу в 2021 році, обидва рази з 3-ма перемогами і 3-ма поразками.

Репутація збірної України була перевірена цього літа у Золотій Євролізі, де вона поступилася у фіналі Туреччині з рахунком 2:3, а також здобула перемогу над Хорватією з рахунком 3:1.

Збірна Хорватії

Хорватії, Іспанії та Фінляндії, схоже, доведеться нелегко в боротьбі за останнє місце в плей-оф, причому перші 2 команди є фаворитами в цій ситуації. В останньому чоловічому чемпіонаті Європи Хорватія вперше в історії забезпечила собі місце в плей-оф, але програла Словенії з рахунком 1:3 в 1/8 фіналу, за що країна сподівається помститися в групі у Варні.

збірна Іспанії

З іншого боку, Іспанія є єдиною командою в групі, яка стала чемпіоном Європи в 2007 році, але відтоді не зуміла повторити свій успіх і тепер намагатиметься хоча б пройти до плей-оф. З 2007 року Іспанія виграла лише 5 із 15 зіграних матчів на чоловічих чемпіонатах Європи, здобувши 1 перемогу над Північною Македонією та зазнавши 4-ох поразок у попередньому сезоні змагання.

Збірна Фінляндії

Іспанія навіть програла фінам з рахунком 0:3, яка після цього вийшла в плей-оф, але збірна Фінляндії, схоже, є аутсайдером в цій групі, незважаючи на перемоги над усіма командами групи на чоловічих чемпіонатах Європи принаймні по разу, за винятком України, якій Фінляндія програла в обох зустрічах. Збірній Фінляндії доведеться значно підвисити свій рівень гри, щоб поборотися за місце в плей-оф.

Поділитися статтею

News