Збірна Італії - фаворит у групі B чемпіонату Європи
04.08.2023
Збірна Італії

Верона, Монца і Турин приймуть змагання у групі B жіночого чемпіонату Європи 2023, причому діючий чемпіон Італія є абсолютним фаворитом і, як очікується, займе 1-ше місце в групі, але для цього їй доведеться зустрітися з Болгарією, Хорватією, Румунією, Швейцарією і Боснією і Герцеговиною.

Італія займала місце в першій 10-ці в 21 останньому чемпіонаті Європи з волейболу, востаннє вона опинилися за межами топ-10 в 1977 році, 46 років тому, коли посіла 11-те місце.

Більше того, команда Давіде Маццанті, яка стала бронзовим призером чемпіонату світу серед жінок 2022 року, програла всього 11 сетів в останніх 18 матчах на жіночому чемпіонаті Європи, вигравши 16 з них.

Збірна Італії

Гра вдома, принаймні до можливого півфіналу, в якому команди виступатимуть в Брюсселі (Бельгія), безсумнівно, стане ще одним стимулом для діючих чемпіонок, у розпорядженні яких під час змагань буде дійсно зірковий склад.

Водночас жіноча збірна Італії знаходиться не на піку своєї форми, провівши невдалу кампанію в Лізі націй-2023, в якій вона посіла  6-те місце після того, програвши у чвертьфіналі майбутнім переможцям змагань - волейболісткам Туреччини, хоча і мала слабший склад, ніж зазвичай, виступаючи без найціннішого гравця жіночого чемпіонату Європи 2021 Паоли Егону протягом всього турніру.

Проте, хоча перемога в групі може виглядати легкою, Італія має не найприємніші спогади про матчі з Болгарією в європейських змаганнях премиум-класу. Насправді Болгарія є єдиною країною, яка виграла більшість матчів проти Італії в історії чемпіонату (6 з 9).

Збірна Болгарії

Болгарія сама по собі є однією з країн, яка рідко пропускає участь у жіночому чемпіонаті Європи: вона грала у 30 з 32 попередніх сезонів змагання. Однак, після здобуття бронзової медалі в 2001 році, болгаркам не вдалося виграти ще один трофей: в останніх трьох сезонах вони посіли 9-те, 8-ме та 9-те місце відповідно, завжди проходячи груповий етап.

Щоб знову зробити це Болгарії доведеться зіткнутися зі складним суперником Хорватією, оскільки обидві команди цього літа взяли участь у жіночій Лізі націй-2023, де посіли 13-те і 15-те місця відповідно, здобувши по 2 перемоги в 12 матчах.

Збірна Хорватії

За останні роки Хорватія покращувала свої результати з кожною появою на жіночому чемпіонаті Європи, здобувши 3 і 4 перемоги відповідно в 2019 і 2021 роках з позитивним співвідношенням сетів.

Хорватки готові знову пройти в фінальний етап, як і в попередніх двох сезонах змагання, і можуть похвалитися більшим досвідом, ніж Румунія, Швейцарія та Боснія і Герцеговина, інші три команди, що гратимуть в групі B.

Характер групи з однією сильною командою, двома середнього рівня та трьома слабкішими ускладнює прогнозування, тим більше, що Румунія, яка була співгосподаркою у 2021 році, програла 9 із 11 останніх матчів на турнірі, включаючи всі 5 у попередньому виданні.

Збірна Швейцарії

Швейцарія і сама має не дуже вдалий послужний список: вона виграла лише 5 зі своїх 28 матчів на турнірі і тільки 2 з останніх 13, зумівши одержати перемогу всього в 11 сетах. Більше того, Швейцарія ніколи не домагалася чистої перемоги в трьох сетах, однак все ще може бути відважним суперником протягом усього змагання.

Збірна Боснії і Герцеговини

І остання, але не менш важлива, Боснія і Герцеговина виступить лише вдруге на жіночому чемпіонаті Європи, дебютувавши в 2021 році, але не зумівши вийти в плей-оф: команда виграла 1 матч проти Азербайджану з рахунком 3:0 з 5 зіграних і програла інші 4 в трьох сетах.

Відсутність досвіду є найбільшим недоліком цієї збірної, але вона може зробити декілька сюрпризів проти слабших суперників, що може ще більше ускладнити прогнозування розміщення команд в групі.

Поділитися статтею

News