Чилі здобула історичну перемогу над Тунісом і завоювала першу путівку в півфінал Кубка претендентів
28.07.2023
Чилі здобула історичну перемогу над Тунісом і завоювала першу путівку в півфінал Кубка претендентів

Збірна Чилі здобула історичну першу перемогу на волейбольному Кубку претендентів, першою забезпечивши собі місце в суботньому півфіналі турніру, який стартував у п'ятницю в Досі. 

Взявши участь у всіх трьох попередніх розіграшах Кубка претендентів, але програвши всі п'ять своїх матчів, збірна Чилі, нарешті, здобула свою першу перемогу на початку свого четвертого виступу на турнірі. У першому чвертьфіналі в п'ятницю в Досі південноамериканці обіграли Туніс з рахунком 3:0 (25-19, 25-23, 25-23) і вийшли в півфінал. У суботу вони зустрінуться з переможцем чвертьфінальної зустрічі між Катаром і Таїландом.

Чілі vs Туніс

Після рахунку 8:8 у першому сеті чилійці набрали вісім очок поспіль на подачі Габріеля Араї, а, відірвавшись від суперників, вже не втрачали перевагу. Тунісці розпочали штурмом другий сет (6:1), але їхні суперники спочатку зрівняли рахунок (11:11), а потім вийшли вперед і незабаром здобули другу перемогу. У третьому сеті збірна Чилі здебільшого лідирувала. Волейболістам Тунісу кілька разів вдавалося зрівняти рахунок, але вийти вперед вони так і не зуміли. За рахунку 23:23 Вісенте Паррагуайре приніс матч-пойнт вдалим кидком, який капітан Дусан Боначич реалізував блоком - 25:23.

За три сети Паррагуайре набрав фантастичний результат в 33 очки, продемонструвавши 60% успіху і додавши два ейси і два блоки. Усама Бен Ромдхане став найкращим бомбардиром Тунісу, набравши 12 очок.

«Ця команда працює вже довгий час. Ми хотіли показати світові, на що ми здатні, тому ми дуже раді виграти цей матч таким чином, - сказав Паррагуайре після гри. - Найголовніше, що ми ніколи не переставали грати. Навіть у другому сеті, почавши з рахунком 6:1, ми продовжували грати до кінця, і це було ключовим моментом матчу. Ми наполегливо боролися і грали дуже добре до кінця. Я дуже пишаюся цією командою!»

Україна vs Китай

Україна відзначила свій дебют в Кубку претендентів перемогою в чвертьфіналі, що дозволило збірній вийти в півфінал і залишитися на шляху до головної мети – завоювання трофея і супутньої йому путівки в чоловічу Лігу націй з волейболу 2024 року.

Здолавши Китай з рахунком 3-1 (25-19, 25-22, 23-25, 25-19) у другому чвертьфіналі дня в Досі, наша команда завершила його виліт з Ліги націй і тепер очікує своїх суперників по півфіналу, яких буде визначено за результатами останнього сьогоднішнього чвертьфіналу між Туреччиною і Домініканською Республікою.

Українці добре контролювали перші два сети і повели з рахунком 2:0. Очолювана Ю Юаньтаєм, збірна Китаю зробила спробу відігратися в третьому сеті. Китайські волейболісти втратили перевагу в чотири очки, дозволивши Україні вийти вперед (20:19), але відновили контроль і зуміли завершити сет з рахунком 25:23 на свою користь. Четвертий сет азіатські гравці почали з переваги 7:3, тільки цього разу Україна зрівняла рахунок (12: 12), перехопила ініціативу і надалі закріпила свою перемогу завдяки вдалій подачі центрального блокуючого Дмитра Терьоменка.

Зірковий капітан збірної України Олег Плотницький став кращим бомбардиром матчу з 24 очками, включаючи три ейси і три блоки.

Діагональний Василь Тупчій набрав 18 очок, а Терьоменко додав ще 15, включаючи три блоки. Догравальники Ю Юаньтай і Чжан Цзіньінь заробили для Китаю 16 і 15 очок відповідно.

«Це був дійсно важкий матч. У третьому сеті ми втратили концентрацію, і четвертий був для нас найважчим, але ми весь час трималися разом, як команда, щоб отримати кілька брейк-пойнтів, і це допомогло нам, - прокоментував Плотницький після гри. - Я вважаю, що зараз ми не в найкращій формі, але думаю, що ми знайдемо її в наступних матчах».

Решта два півфіналісти стануть відомі пізніше в п'ятницю. Третій чвертьфінал між Таїландом і приймаючою стороною Катаром розпочнеться о 17:00 за київським часом. Через три години, о 20:00, Туреччина та Домініканська Республіка вийдуть на майданчик у битві за останню вакансію серед чотирьох найкращих.

Поділитися статтею

News