Туреччина завоювала перше в своїй історії золото Ліги націй
17.07.2023
Збірна Туреччини

З 26 очками, здобутими Меліссою Варгас, туркені обіграли китаянок з рахунком 3:1 у фіналі в Арлінгтоні.

Жіноча збірна Туреччини досягла найбільшого успіху на сьогоднішній день у понеділок, коли стала третьою командою, яка виграла Лігу націй з волейболу.

Граючи в Арлінгтоні (США), європейки значною мірою домінували над суперницями з Китаю, здобувши перемогу з рахунком 3-1 (25-22, 22-25, 25-19, 25-16) в матчі, який завершив п'ятий сезон турніру.

Туреччина vs Китай

Під керівництвом головного тренера Даніеле Сантареллі, туркені приєдналася до Сполучених Штатів, які виграли перші три турніри Ліги націй в 2018, 2019 і 2021 роках, і Італії, яка завоювала титул в минулому році.

Цей результат також знаменує найважливішу перемогу турецького волейболу в історії, ставши першим титулом світового класу, завойованим країною. До Ліги націй-2023 у туркень були срібні та бронзові медалі, завойовані у цьому турнірі у 2018 та 2021 роках відповідно, а також срібні медалі, здобуті  на чемпіонаті Європи з волейболу у 2003 та 2019 роках, як їх найбільш значущі результати на міжнародному рівні.

Туреччина vs Китай

Ставши третьою найкращою командою за підсумками попереднього етапу Ліги націй з дев'ятьма перемогами в 12 матчах, жіноча збірна Туреччини змогла ще більше покращити свою гру, коли обіграла діючих чемпіонок - італійок в чвертьфіналі, випередила господарів - олімпійських чемпіонок з США в півфіналі, а наостанок здолала китайських волейболісток у матчі за золоту медаль.

Мелісса Варгас

Нове поповнення команди - діагональна Мелісса Варгас - стало потужною зброєю у матчі з китаянками. 23-річна зірка жіночого волейболу набрала у вирішальному поєдинку 26 очок (21 в атаці, 3 ейсами, 2 на блоці), відзначившись в ключових моментах фінального матчу.

Збірна Туреччини з трофеєм ВЛН

Капітан команди Еда Ердем, яка підняла трофей Ліги націй, і люта нападниця Ебрар Каракурт, яка принесла переможне очко за допомогою блока, також показали відмінні результати. Кожна з них набрала по 12 очок, причому центральна блокуюча записала на свій рахунок вісім атак і чотири блоки, в той час як діагональна, яка грала на позиції догравальниці, реалізувала 7 атак, 2 ейси і 3 блоки.

«Зараз я живу мрією, - прокоментувала Ердем. - Я просто не можу повірити, це здається нереальним. Я представляю свою країну з 2005 року, і було так багато жертв, стільки смутку і стільки радості. Це був довгий шлях, і я думаю, що цього року наш тренер Сантареллі змусив нас повірити, що ми можемо стати чемпіонами. Він допоміг нам вирости і згадати, хто ми такі. Я так пишаюся своєю командою, ми творили історію, ми так довго цього чекали».

У захисті ліберо Гізем Ерге, яка повернулася до національної збірної в 2023 році після чотирирічної відсутності, була головною відмінницею, виконавши вражаючі 20 захисних ударів.

Туреччина vs Китай

У складі збірної Китаю у матчі за золоту медаль двоє основних гравчинь також відзначились сильними виступами: догравальниця-лівша Лі Іньїн набрала 21 очко (19 в атаці, 1 ейсом, 1 на блоці), а капітан команди та центральна блокуюча Юань Сіньюе додала ще 11 з дев'ятьма атаками, одним ейсом та одним блоком.

Як і туркені, китаянки також досягли свого найкращого результату в історії волейбольної Ліги націй, покращивши показники порівняно з бронзовими медалями, завойованими у 2018 та 2019 роках.

Польща vs США

Раніше в неділю жіноча збірна Польщі завоювала свою першу в історії медаль Ліги націй, здобувши перемогу над Сполученими Штатами на тай-брейку з рахунком 3:2 (25-15, 16-25, 25-19, 18-25, 17-15) і фінішувавши на третьому місці.

Тепер, коли чемпіонки Ліги націй-2023 серед жінок вже короновані, увага перемикається на чоловіків, які гратимуть у фіналі цього тижня, з середи по неділю, в Гданську (Польща). Крім приймаючої країни, за золото також поборються Аргентина, Бразилія, Франція, Італія, Японія, Словенія і Сполучені Штати.

Поділитися статтею

News