Фіналісти волейбольної Ліги націй зовсім скоро стануть відомими в Арлінгтоні
15.07.2023
Збірна Польщі

Господарі турніру США і Туреччина зустрінуться у другому півфіналі в ніч на неділю.

Лише чотири з 16 жіночих команд, які стартували в Лізі націй з волейболу 2023 року, продовжують боротьбу за титул, і список буде скорочений до двох після півфіналу, який відбудеться найближчої ночі в Арлінгтоні (США).

У той час як господарі турніру Сполучені Штати будуть прагнути завоювати свій четвертий титул в п'яти турнірах, Польща, Китай і Туреччина зроблять все, що в їхніх силах, щоб вперше завоювати трофей Ліги націй в ці вихідні.

Полячки і китаянки зіграють у першому півфіналі, який розпочнеться о 00:00 за київським часом, а друга дуель, між американками і туркенями, почнеться через три з половиною години. Матчі за медалі відбудуться в понеділок.

Збірна Польщі

Незалежно від того, що станеться в найближчі два дні, Польщу вже можна вважати найбільшим сюрпризом Ліги націй-2023. Полячки розпочали турнір на десятому місці в світовому рейтингу жіночого волейболу і провели зіркову кампанію, посівши перше місце на попередньому етапі і вперше в історії вийшовши у фінал – і все це без капітана команди і зіркової зв’язуючої Йоанни Волош.

Виступ польської збірної у турнірі став ще більш особливим у середу, коли її гравчині перемогли Німеччину у чвертьфіналі та забезпечили собі місце у півфіналі. Полячки здобули відносно комфортну перемогу в трьох сетах над китаянками, коли команди зустрічалися на попередньому етапі, але вони знають, що тепер, ймовірно, все буде зовсім по-іншому.

«Китайські волейболістки зараз грають набагато краще, ніж коли ми зустрічалися з ними, - прокоментувала ліберо Марія Стенцель. - У їхній грі є багато речей, на яких нам потрібно зосередитися, але наш тренерський штаб підготує нас до цього. Зрештою, в таких матчах, як цей, головне - настрій. Ми віримо в нашу команду, ми віримо, що зможемо обіграти Китай, і саме з таким настроєм ми вийдемо на матч».

Збірна Китаю

Китай, який повернувся до півфіналу волейбольної Ліги націй, пропустивши останні два сезони, змагатиметься за свою третю медаль (в перших двох турнірах, у 2018 та 2019 роках, збірна Китаю виграла бронзу).

Азіатки були п'ятими на попередньому етапі навіть без зіркової догравальниці Чжу Тін і здобули важливу перемогу в чвертьфіналі в четвер, витіснивши срібних призерів Олімпійських ігор в Токіо Бразилію завдяки сильний грі догравальниці Лі Іньїн і центральної блокуючої Юань Сіньюе.

Збірна США

Олімпійські чемпіонки зі збірної Сполучених Штатів знаходяться в двох перемогах від повернення на вершину п'єдесталу пошани – вони вигравали турнір в 2018, 2019 і 2021 роках і фінішували п'ятими в минулому сезоні. Американки були другими на попередньому етапі і добре підготувалися до фіналу перед своїми домашніми вболівальниками.

Головний тренер Карч Кіралі відібрав сім олімпійських чемпіонок в Токіо для участі у фінальному етапі Ліги націй, і вони зіграли велику роль у перемозі американок над Японією з рахунком 3:1 у чвертьфіналі в середу.

Збірна Туреччини

Четверта і остання команда, яка дійшла до півфіналу, збірна Туреччини, в четвер обіграла діючого чемпіона Італію в чвертьфіналі і спробує завоювати свою третю медаль у Лізі націй (вона ставала срібним призером в 2018 році та бронзовим в 2021-му).

У матчі проти італійок головний тренер Даніеле Сантареллі використав нову розстановку сил на майданчику: у грі одночасно були дві зіркові діагональні -  Ебрар Каракурт (грала на позиції догравальниці) і Меліса Варгас (на своїй позиції), що додало команді цікаву додаткову атакуючу міць.

Поділитися статтею

News