Чвертьфіналісти Ліги націй серед жінок: що потрібно знати
11.07.2023
Збірна Польщі

Волейбольна Ліга націй серед жінок 2023 року невдовзі завершиться. У фіналі, що пройде в Арлінгтоні (США), вісім найсильніших, за підсумками попереднього етапу, національних збірних змагатимуться за чемпіонський титул.

Вісім матчів, які триватимуть від четверга, 13 липня, по понеділок, 17 липня, визначать підсумкові позиції збірних Польщі, США, Туреччини, Бразилії, Китаю, Італії, Японії та Німеччини, які пройшли до фінального етапу змагань.

Кожна з команд потрапила до Арлінгтона своїм шляхом, але всі вони відзначалися великими перемогами, видатними індивідуальними виступами та захоплюючими матчами, починаючи з першої подачі в Лізі націй-2023, що відбулася 30 травня.

Нагадаємо, чим запам'яталися чвертьфіналісти під час своїх виступів на попередньому етапі Ліги націй.

Польща

Збірна Польщі

Посідаючи 7-ме місце у світовому рейтингу Міжнародної федерації волейболу, збірна Польщі зайняла перше місце в попередньому етапі Ліги націй-2023, завершивши свою кампанію 10-ма перемогами в 12 матчах – вона програла лише командам Нідерландів і США, що перервало її переможну серію з 6 матчів на початку змагань.

Команда, яку вже 2 роки тренує Стефано Лаваріні, досягла великих успіхів, хоча цього разу вона грає без зіркової зв’язуючої і капітана Йоанни Волош, яка не виступить навіть у фіналі. Натомість, на попередньому етапі відзначилися діагональна Магдалена Стисяк, найкращий бомбардир Ліги націй-2023 (242 очки), і центральна блокуюча Агнешка Корнелюк, найкраща блокуюча серед жінок (43 блоки).

Збірна Польщі

США

Збірна США з самого початку мала гарантоване місце у фіналі як приймаюча країна, але це не зупинило діючих олімпійських чемпіонок, оскільки вони провели другу за результатами кампанію протягом попереднього етапу Ліги націй, здобувши 10 перемог - лише Японія та Китай змогли зупинити американок у перші три тижні змагань.

Збірна США

Протягом трьох тижнів попереднього етапу головний тренер Карч Кірай декілька разів змінював склад команди, і весь цей час олімпійська чемпіонка, зв’язуюча Майка Хенкок працювала з різними нападниками – серед нових облич найбільш багатообіцяючими виявилися догравальниці Ейвері Скіннер і Халія Ланьє. До лідерів світового рейтингу Міжнародної федерації волейболу у фіналі може приєднатися досвідчена Джордан Ларсон, яка повернулася в національну команду вперше після перемоги американських волейболісток на Олімпійських Іграх в Токіо.

Збірна США

Туреччина

Перші місяці роботи нового головного тренера Даніеле Сантареллі в жіночій збірній Туреччини були багатообіцяючими, оскільки команда посіла 3 місце на попередньому етапі Ліги націй-2023 з 9-ма перемогами в 12 матчах – в даний час турецька збірна знаходиться на 5-му місці в світовому рейтингу Міжнародної федерації волейболу.

Збірна Туреччини

Дебют діагональної Мелісси Варгас у складі збірної Туреччини став однією з найочікуваніших подій попереднього етапу Ліги націй, і уродженка Куби не розчарувала, ставши найкращою бомбардиркою команди зі 162 очками. Центральні блокуючі Еда Ердем і Зехра Гюнеш також чудово виступили – кожна з них протягом першого етапу турніру зробила по 30 успішних блоків.

Мелісса Варгас

Бразилія

Бразилійки, які посідали 2 місце в трьох останніх сезонах Ліги націй, знову потрапили у фінал, щоб спробувати вперше виграти змагання. В даний час Бразилія займає 3 місце у світовому рейтингу Міжнародної федерації волейболу. У 12 матчах попереднього етапу Ліги націй команда здобула 8 перемог та посіла 4 місце.

Збірна Бразилії

Головний тренер Жозе Роберто Гімарайнс домігся довгоочікуваного повернення в команду зоряної центральної блокуючої Таїси Менезес - 36-річна дворазова олімпійська чемпіонка зробила 70 атак, 20 блоків і 6 ейсів в своїх перших восьми міжнародних матчах з 2018 року. Також виділилися центральна блокуюча Ана Кароліна да Сілва, на рахунку якої 32 блоки, і зв’язуюча Макріс Карнейро, яка зробила 124 успішних передачі.

Збірна Бразилії

Китай

Незважаючи на відсутність зіркової догравальниці Чжу Тін, збірна Китаю пройшла до фіналу Ліги націй-2023, посівши 5-те місце з 8-ма перемогами на попередньому етапі. В даний час Китай посідає 6-те місце у світовому рейтингу Міжнародної федерації волейболу.

Збірна Китаю

Ще одна зіркова догравальниця китайської команди Лі Іньїн зіграла ключову роль в її атаці в перших 12 матчах, посівши 2  місце за набраними очками (240) і перше за успішними атаками (214) у всій Лізі націй – вона також стала третьою за кількістю прийомів (76). Зв’язуюча Дяо Ліньюй також відмінно показала себе, зайнявши 3-те місце за кількістю успішних передач (251).

Збірна Китаю

Італія

Діючий чемпіон збірна Італія зуміла подолати важкий старт на попередньому етапі Ліги націй-2023, вигравши 7 з останніх 8 матчів, і зайняла 6-те місце з 8-ма перемогами, заслуживши право захистити титул, який завоювала в 2022 році. Діючий чемпіон Європи в даний час знаходиться на 2-му місці в світовому рейтингу Міжнародної федерації волейболу.

Збірна Італії

У складі італійської команди на попередньому етапі не було кількох ключових гравчинь, у тому числі зіркової діагональної Паоли Егону, зв’язуючої Алесії Орро та догравальниць Елени П’єтріні та Катерини Бозетті. Водночас деякі молоді волейболістки добре використали можливість показати себе, особливо діагональна Сільвія Нвакалор, яка посіла 4-те місце за набраними очками (236), і зв’язуюча Франческа Бозіо, яка стала 5-ю за кількістю успішних передач (207).

Збірна Італії

Японія

Збірна Японії змагатиметься в фіналі Ліги націй 2023, завершивши попередній етап на 7-му місці з 7-ма перемогами в 12 матчах. Команда, яка посідає 8-ме місце у світовому рейтингу Міжнародної федерації волейболу, спробує піднятися вище 4-го місця, зайнятого у 2021 році.

Збірна Японії

Догравальниця і капітан команди Саріна Кога відмінно виступила, набравши 199 очок на попередньому етапі, включаючи 17 ейсів - другий результат на турнірі. Зв’язуюча Нанамі Секі (200 успішних передач) і ліберо Мінамі Нісімура (151 захисний удар і 67 передач) також проявили себе протягом перших тижнів турніру.

Збірна Японії

Німеччина

Німеччина збирається вперше виступити у фіналі Ліги націй, посівши 8-ме місце з 7-ма перемогами на попередньому етапі – німкені виграли 5 зі своїх перших 6 матчів на турнірі, проклавши собі шлях до успіху, і займають 11-те місце у світовому рейтингу Міжнародної федерації волейболу.

Збірна Німеччини

У німецькій команді добре проявили себе кілька гравчинь, серед яких найкращий бомбардир команди, догравальниця Ханна Ортман, яка набрала 202 очки, зв’язуюча Піа Кестнер, друга за кількістю успішних передач (264), ліберо Анна Погані, третя за захисними ударами (168), і центральна блокуюча Камілла Вайтцель, третя за ейсами (16).

Збірна Німеччини

Поділитися статтею

News