«Тур» в одинадцяте став володарем Кубка Франції
04.04.2023
«Тур»

Команда «Тур», у складі якої грає центральний блокуючий з України Дмитро Терьоменко, повернулася на вершину подіуму Кубка Франції вперше з 2018-2019 років, вигравши свій 11-й титул на турнірі минулої неділі. Українець здобув для свого колективу 9 очок.

Дмитро Терьоменко

Команда домінувала над суперниками з «Ніцци» в матчі за золоті медалі, здобувши перемогу в двох сетах і завоювавши титул. Бразильський нападник Абубакар Драме набрав десять очок за «Тур»  і став найціннішим гравцем матчу за золоту медаль. 

Фаворит фіналу Кубка Франції, який відбувся у неділю на арені Карпентьє, виправдав свій статус, перемігши «Ніццу» в трьох сетах (25-21, 25-21, 25-18). 

«Тур» vs «Ніцца»

Рік тому на цій самій арені, у фіналі 2022 року «Тур» поступився в матчі з «Шомоном» з рахунком 19-17 на тай-брейку, проте цього разу команда Марсело Фронков'яка від початку і до кінця контролювала матч, за яким стежили 3000 глядачів  на повному стадіоні.

Хоча «орли» чинили хороший опір у перших двох сетах, вони продовжували відставати в рахунку, поступаючись гравцям «Туру» і в подачі, і в блокуванні, і в захисті. Втративши декілька можливостей створити проблеми своїм суперникам та залишившись без центрального блокуючого Родні А-Конга, який вибув з гри ще у першому сеті через травму правого коліна (розрив сухожилля надколінка), гравці з «Ніцци» не могли протистояти занадто сильній команді, яка щойно завершила регулярний сезон на першому місці.

«Тур»

Потужні удари в третьому сеті бразильського центрального блокуючого Леандро Сантоса  та догравальника П’єра Деруйона красномовно свідчать про потужність складу «Тура» сезону 2022/2023, який зміг прискорюватися щоразу, коли опинявся під  загрозою: від рахунку 9-9 до 17-10 у першому сеті, з 17-16 до 22-18 на початку вирішального моменту другого. Третій сет походив на виставу одного актора, роль у якій грав зв’язуючий та капітан «Тура» Зелійко Чоріч, що був щасливий підняти трофей, який вислизнув від нього минулого сезону.

«Тур» мав занадто багато аргументів і потужності, особливо в атаці з найціннішим гравцем фіналу, бразильцем Абубакаром драме Нето (18 очок, 48% в атаці, 3 блоки, 1 ейс), його співвітчизником Жоао Феррейрою (6 очок), аргентинцем Лучано Палонські (11 очок), а також у блокуванні з голландцем Майклом Паркінсоном (який вийшов із гри через травму у третьому сеті) та українцем Дмитром Терьоменком (9 очок, у тому числі 7/7 в атаці), який, до речі, є єдиним гравцем команди, який приймав участь в останньому фіналі, виграному «Туром» у 2019 році.

«Тур»

Тепер задача переможця – повторити свій успіх у Кубку та чемпіонаті, тоді як «Ніцца», яка закінчила регулярний сезон на передостанньому місці, спробує запам’ятати свій шлях до першого фіналу, сподіваючись якомога швидше до нього повернутися.

Поділитися статтею

News