«Любляна» відсвяткувала 13-й тріумф у Лізі СЄВЗА
21.03.2023
«Любляна»

У минулі вихідні словенський суперважкоатлет – команда «Любляна» - обіграла своїх внутрішніх суперників «Кальцит Камнік» з рахунком 3-1 (23-25, 25-18, 25-22, 25-23) і завоювала рекордний 13-й титул у чоловічій лізі СЄВЗА.

Лише шістьма днями раніше «Кальцит» був у кроці до перемоги в Кубку Словенії, але в п'ятому сеті «Любляна» врешті-решт скористалися своїм шансом. «Кальцит» фінішував другою командою з найвищим рейтингом у раунді чемпіонату СЄВЗА, і хотів виграти свій перший трофей перед своїми вболівальниками. На жаль, їм довелося грати без важко травмованого Яна Клобучара, який пошкодив коліно в першому сеті фіналу Кубка проти «Любляни». У півфіналі «Кальцит»  переміг австрійську «Загруду», тоді як «Любляна» програла «Марібору».

«Любляна» vs «Кальцит Камнік»

Завдяки блоку Вука Тодоровича гравці «Любляни» першими вирвали перевагу в два очки в стартовому сеті (7-5), але після блоку Ніка Муяновича господарі майданчику вирвалися вперед (8-7). Завдяки подачі юного діагональника «Камніка» і блоку Уроша Планиншича «Кальцит» набрав три очки (12-9), що дозволило Радовану Гачичу взяти свій перший тайм-аут в матчі. 

С певним успіхом Луї Соса Сьєрра вивів господарів майданчику вперед на чотири очки (15-11). Коли напад люблянської команди закінчився за межами майданчика і господарі поля відірвалися на п'ять очок (19-14), Гачич взяв свій другий тайм-аут, після якого гості активізувалися, особливо на подачі, зрівнявши рахунок (22:22) завдяки ейсу Даніеля Кончільї. Головний тренер господарів Юрій Жавбі також взяв свій другий тайм-аут. Після цього Урош Павлович віддав «Камніку» перший сет-пойнт, яким скористався Муянович.

«Любляна» краще стартувала у другому сеті, і відірвалася від суперників на п'ять очок (8-3) після атаки Даніеля Кончільї. Велику роль у отриманні такої значної переваги відіграв Матей Кьок своїми подачами. «Кальцит» швидко скоротив відставання до двох очок (6-8), але гості відновили перевагу в п'ять очок (13-8) завдяки блоку Кьока. Після цього вони вже не втрачали свою вражаючу перевагу, в тому числі й тому, що атака господарів майданчику була не такою ефективною, як у першому сеті, до того ж «Кальцит Камнік» поступався «Любляні» у прийомі. Сет завершився помилкою господарів.

«Любляна»

У третьому сеті «Кальцит» першим отримав двоочкову перевагу, завдяки Даніелю Апонзі (4-2), але «Любляна» зрівняла рахунок 6-6 і невдовзі вийшла уперед (7-6) після атаки Машуловича. Муянович набрав два очки поспіль, що дозволило «Кальциту» знову вийти в лідери. Слідом був ейс (11-10), але волейболісти «Любляни» першими отримали трохи більшу перевагу (20-17) завдяки блоку Кончільї. Їм знову вдалося зберігти свою перевагу, а Нікола Георгієв скористався другим сетболом.

«Любляна» vs «Кальцит Камнік»

У четвертому сеті «Кальцит Камнік» повів з рахунком 4:1 на подачі Томіслава Мітрашиновича, але Кьок зрівняв рахунок - 4:4. Ейс від Апонзи забезпечив «Кальциту» ще одну перевагу в два очки (8-6), але Тодорович знову встановив нічию на дев'ятому очку, а невдовзі «Любляна» відірвалась на три пункти (19-16) завдяки блоку Філіпа Шестана, і своєму капітану Георгієву, який також зіграв велику роль у здобутті переваги. Жавбі взяв тайм-аут, після якого «Кальцит» скоротив відставання до одного очка (19-20) завдяки блоку Муяновича, а надалі діагональний «Камніка» провів успішну атаку, довівши рахунок до 23 очок. Після тайм-ауту Георгієв забезпечив «Любляні» їх перший матч-пойнт, а потім сам завершив гру. Господарі майданчику запротестували, заявивши, що це був блок, але угорський арбітр вирішив інакше. На жаль, цього разу відеочеленджу не було.

Поділитися статтею

News